Politică

Tariceanu incearca sa puna la punct si coalitia si opozitia

24.01.2005, 00:00 13

Premierul Calin Popescu-Tariceanu asteapta noi propuneri din partea partidelor din arcul guvernamental pentru numirea secretarilor de stat insa, atrage atentia ca nominalizarile trebuie sa se faca pe criterii politice.
"Guvernul pe care-l conduc nu este unul de tehnocrati, ci unul politic si dorim ca la toate nivelurile decizionale sa avem oameni cu responsabilitate politica pentru indeplinirea obligatiilor noastre electorale", afirma seful Executivului. Un alt argument al premierului, in favoarea numirilor la acest nivel pe criterii politice, este acela ca in ultimii patru ani exista persoane care "s-au sacrificat" pentru ca au facut politica si acum nu pot fi lasati de o parte.
Un raspuns mai accentuat a avut primul ministru pentru ministrul finantelor, Ionut Popescu, care a propus numirea, la acest minister, a unor secretari de stat neangajati politic. Tariceanu a declarat ca ministrii nu vin cu secretari de stat de acasa, nu sunt baroni peste ministerele lor si, prin urmare, pentru aceste functii sunt preferati oameni cu angajamente politice.
In ultimele zile, ministrul finantelor Ionut Popescu a pledat pentru o situatie similara celei de la Ministerul Justitiei, unde ministrul Monica Macovei a primit sustinerea politica a presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu pentru numirea unor secretari de stat apolitici. Mai exact, ministrul finantelor intentiona sa-l mentina in functie pe Paul Ichim, fost secretar de stat in guvernarea PSD, demis la sfarsitul saptamanii de primul ministru. De asemenea, Popescu propunea numirea ca secretar de stat a conferentiarului universitar Claudiu Doltu, neangajat politic insa, cunoscut in trecut pentru apropierea lui de administratia Constantinescu - a fost consilier de stat al fostului presedinte in ultimul an de mandat.
Intentiile ministrului finantelor au fost respinse de mai multi lideri ai PNL. La nivelul conducerii liberale s-a decis ca la Ministerul Finantelor, asemenea celorlalte portofolii, sa fie numiti secretari de stat in baza algoritmului politic. Anume, PNL sa numeasca trei persoane iar PD si PUR cate unul. De altfel, la sfarsitul saptamanii, premierul Calin Popescu-Tariceanu a facut schimbari in acest minister inlocuind-o pe Maria Manolescu, fost secretar de stat in guvernarea PSD, cu Elena Doina Dascalu, fost consilier al deputatului liberal Radu Rusanu.
Noi secretari de stat au fost numiti, la sfarsitul saptamanii, in Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Baconski si Valentin Naumescu -, la Ministerul Agriculturii - Nicolae Istudor si Vasile Lupu, coincidenta de nume cu fostul deputat taranist - precum si la integrare, cercetare, cultura.
Schema integrala a noilor secretari de stat nu este deocandata cunoscuta. Partidele din coalitia de guvernare au cazut de acord asupra impartirii acestor functii insa, sunt unele dificultati in ceea ce priveste nominalizarile, in interiorul formatiunilor. De la PD, de pilda, sunt asteptate astazi noi propuneri. Filialele Partidului Democrat au trimis la Bucuresti mai multe liste cu propuneri pentru desemnarea colaboratorilor apropiati ai ministrilor insa, putini au fost alesi.
De asemenea PUR si PNL vor face nominalizari pentru esalonul doi al ministerelor. Din partea PUR se asteapta un nume pentru portofoliul Autoritatii Nationale de Control dupa ce la sfrarsitul saptamanii ministrul umanist Sorin Vicol si-a anuntat demisia. Vicol a invocat drept motiv trecerea Autoritatii Nationale a Vamilor si a Garzii Financiare la Ministerul Mediului. Demisia lui Sorin Vicol nu inseamna retragerea PUR de la guvernare, acest partid anuntand ca va continua sa sprijire Cabinetul Tariceanu.
Cu gandul la revocarea lui Nastase
De la Brasov, unde s-a intalnit cu parlamentarii liberali, premierul Calin Popescu-Tariceanu a lansat o ofensiva impotriva PSD. Primul ministru a facut trimitere la planurile Aliantei PNl-PD de revocare din functie a presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, afirmand ca este o situatie anormala ca majoritatea in legislativ sa aiba o culoare politica iar conducerea institutiei, alta. "Suntem in consens cu PD pe aceasta tema, este interesul nostru sa rezolvam aceasta problema", a spus Tariceanu.
Liberalii, la fel ca si democratii, au discutat despre pasii procedurali ce ar trebui facuti pentru schimbarea presedintilor forului legislativ precum si amanunte procedurale ca, de pilda, cine sa conduca sedinta Camerei Deputatilor in cazul propunerii de revocare a presedintelui acestei Camere.
PNL intentioneaza sa introduca o serie de schimbari in Regulamentul Camerei Deputatilor in masura sa intareasca rolul Parlamentului in relatia cu celelalte institutii. Decizia a fost justificata de Tariceanu aratand ca "PSD a transformat Parlamentul in carpa de sters ghete".
 Primul ministru si parlamentarii liberali au reluat o serie de acuzatii la adresa PSD, facute in campania electorala, atunci, din perspectiva de partid de opozitie.
Primul-ministru Tariceanu a declarat sambata ca fostul guvern "a facut jaf" in contractele pe bani publici, dand drept exemplu incheierea contractului cu Becthel. "Am primit primele avize juridice privind contractele Vinci si Bechtel. La primul, legat de realizarea unei bucati din autostrada Bucuresti-Brasov, s-a respectat legea, dar, foarte ciudat, la licitatie a fost un singur participant. (...) In privinta firmei Bechtel, nu s-a respectat nici macar aceasta aparenta", a afirmat seful Executivului.
Declaratiile vin dupa ce in urma cu o saptamana guvernul a cerut un audit juridic si financiar pentru contractele incheiate de precedenta guvernare cu firmele Vinci si Becthel, contracte contestate vehement de Alianta PNL-PD inainte de alegeri.
De asemenea, Calin Popescu-Tariceanu a criticat fost guvernare pentru "pomenile electorale", decizii luate de Cabinetul Nastase inainte de alegeri si care au angajat bugetul pe acest an. Potrivit lui Tariceanu, exista semnale ca FMI si Banca Mondiala sunt ingrijorate de asumarea acestor angajamente.  De altfel, actualii ministrii au decis sa ceara respingerea in Parlament a unor proiecte propuse pe ultima suta de metri de catre Guvernul Nastase, intrucat nu sunt realizabile financiar.
PSD replica
In replica, PSD a precizat ieri ca politica economica a Guvernului Tariceanu este "inconsistenta, are o incapacitate de coordonare si o lipsa totala de viziune pe termen mediu si lung". Vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor, sustine ca Guvernul   a dat doua tipuri de mesaj in mediul de afaceri, pe de o parte un mesaj al grupului Tariceanu-Videanu, iar pe de alta parte un alt mesaj din partea lui Ionut Popescu, ceea ce a creat o mare confuzie in randul oamenilor de afaceri. El a dat drept exemplu faptul ca in luna ianuarie Tariceanu si Videanu au pledat pentru a nu creste taxa pe valoarea adaugata, iar Ionut Popescu a anuntat o crestere a TVA pentru a umple golul creat la cota unica de impozitare.
Mihai Tanasescu a mai spus ca masurile fiscale luate la inceputul anului creeaza "o bucurie pe termen scurt", intrucat pe termen lung creste inflatia.
Liderul PSD a criticat si faptul ca actualii guvernanti au diminuat impozitele, fara sa scada si contributiile sociale, aratand ca doar scaderea lor concomitenta va avea rezultate pozitive.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO