Politică

Trei fosti ministri pregatesc PSD pentru alegeri

18.06.2003, 00:00 23



Cei trei artizani ai viitoarei campanii electorale a PSD - noul presedinte executiv Octav Cozmanca si secretarii executivi Dan Matei Agaton si Leonard Cazan - si-au intrat de ieri in rol. Marele absent al acestei echipe de tactica si strategie politica este fostul ministru al Informatiilor Publice Vasile Dancu, unul dintre cei autori de proiecte de imagine ale PSD. Inca din prima zi a mandatului de presedinte executiv, insarcinat cu pregatirea partidului pentru alegeri, Cozmanca a transmis un mesaj autoritar celor care, pana joi, teoretic ii sunt colegi de Cabinet: ministrii dar si prefectii - reprezentantii Guvernului in teritoriu - trebuie sa se implice in viata de partid, "pentru a realiza o stransa colaborare intre Guvern, structurile de partid si teritoriu". Prefectilor li s-a transmis un mesaj clar. Cozmanca le-a reamintit ca sunt numiti pe criterii politice in aceste functii iar pana la depolitizarea prefecturilor, in 2007 cum cere UE e cale lunga: " sa se implice la nivel politic ca, pana in 2007 cand vor avea statut de functionari publici mai e!" Tuturor, de la ministri, la alesi locali - li s-a transmis ca activismul politic va conta enorm la alcatuirea viitoarelor liste. In ceea ce priveste relatia Guvern - partid, schimbarea de directie este remarcabila: in cei doi ani si jumatate de la prelurea mandatului PSD s-a straduit sa disocieze actul de guvernare de activitatea de partid. Apropierea campaniei electorale dar si restructurarea Guvernului, care a determinat dislocarea din structurile executive a unor eminente cenusii in materie de strategie electorala, a dus la reasezarea centrelor de decizie in partid. In prima decada a lunii iulie PSD va organiza un Consiliu National in cadrul caruia va fi anuntat staff-ul de campanie electorala si va aprobata strategia pentru alegeri.





O mana forte pentru PSD



In noua functie infiintata special pentru el, Cozmanca a fost promovat de Adrian Nastase care a justificat aceasta miscare: "Datorita faptului ca presedintele partidului este si prim ministru si are responsabilitati deosebite la Guvern iar guvernarea reprezinta o miza esentiala din punct de vedere politic pentru partid, este nevoie de cineva la partid care sa fie seful, de fapt, pe aceasta perioada. Biroul Executiv central a acceptat aceasta idee iar noi vom punde de acord, la Consiliul National, aceasta idee cu statutul partidului".



Promovarea politica a lui Octav Cozmanca a fost bomba serii de luni. Nimeni nu se astepta ca formula de recompensa pentru fostul sef al administratiei interne sa fie atat de generoasa. Trebuie precizat ca primul ministru Adrian Nastase a intrerupt ordinea formala a anuntului restructurarii anuntand in primul rand numirea lui Cozmanca la partid. In istoria partidului, presedintia bicefala a mai functionat o singua data - cand Ion Iliescu era la Cotroceni. Protagonisti au fost Oliviu Gherman presedinte si Adrian Nastase presedinte executiv. Cozmanca afirma ca nu vrea sa-si aminteasca de acea perioada intrucat el si Adrian Nastase fac parte "din aceeasi generatie". "Nu vreau sa-mi amintesc de aceasta perioada. Acum suntem de aceeasi generatie, interesele sunt comune pentru generatie si partid, nu vor fi doua centre de putere. (...) Ar fi absurd si total neproductiv sa se intample ca in 1995". Cozmanca crede ca Nastase "are deplina incredere" in el.





Geoana, vicepresedinte



Schimbarile la partid nu se opresc aici. In ierarhia PSD vor fi promovati, probabil "tehnocratul" Mircea Geoana si Dan Matei Agaton - deocamdata secundul lui Cozmanca. "Sunt unele lucruri care nu sunt inca in ordine. De exemplu Mircea Geoana este secretar executiv. Dupa parerea mea, ar trebui sa fie vicepresedinte (...) In acest context, sigur, si statutul lui Dan Matei Agaton poate fi intarit. El va putea sa aiba un rol important in perioada urmatoare", a spus Nastase.





Gusa a refuzat prefectura



Cozmin Gusa, secretarul general al PSD a refuzat sa preia Prefectura Bucuresti, functie care va ramane vacanta prin numirea lui Gabriel Oprea, ministru delegat pentru administratia publica. Propunerea venita din partea lui Adrian Nastase a fost declinata de Gusa pe motiv ca va fi scos astfel din campul politic: "In momentul in care am stabilit ca domnul Oprea sa vina ministru delegat pentru Administratie locala ca, intr-adevar, o solutie buna ar fi ca dansul (Gusa n. red.) sa mearga ca prefect si, de pe aceasta functie sa se prezinte la alegeri candidat din partea noastra la alegerile din Bucuresti. Domnul Gusa a considerat ca aceasta formula il scoate, oarecum, din campul politic si, sigur, dintr-un anumit punct de vedere poate ca avea dreptate", a spus Nastase. Prin intoarcerea la partid a greilor Gusa - promovat puternic la venirea sa in PSD - pierde din autoritate.





Castigatori si perdanti



Restructurarea Guvernului a adunat la sfat luni peste o suta de lideri ai PSD: de la Mihai Tanasescu la Viorel Hrebenciuc, la Nicolae Mischie, unul dintre cei mai reprezentativi baroni locali. Ministrii ale caror portofolii erau o chestiune de ore puteau fi cu usurinta identificati dupa minele posomorate: Ecaterina Andronescu (oricat a incercat sa zambeasca in fata camerelor, nu i-a reusit), Serban Mihailescu( aproape in lacrimi), Octav Cozmanca(a renuntat la obisnuitul tricou de lucru pentru costumul de ocazie oficiala). Daniela Bartos nici nu a venit. Singurul care si-a controlat supararea a fost Dan Matei Agathon. Fostul, deja, ministru al turismului, in tricou negru si sacou, se intretinea in egala masura cu lideri de filiale veniti la Bucuresti. Noii numiti- Ionel Blanculescu, Elena Dumitru si Eugen Dijmarescu- invitati speciali ai Delegatiei Permanente a PSD, se remarcau prin optimismul si felul, deja profesionist) in care pozau fotoreporterilor. Delegatia Permanenta a fost cea care a decis formula finala a noului Cabinet. Rodica Stanoiu a intrat in sedinta cu o pozitie incerta dar a iesit tot ministrul justitiei. Un alt ministru care a iesit din Delegatia Permanenta a fost Miron Mitrea, al carui minister a inglobat turismul. Serban Mihailescu, care n-a mai suportat tensiunea, a plecat imediat dupa Delegatia Permanenta si s-a intors cu cateva minute inainte de terminarea Biroului Executiv Central. In cateva minute Adrian Nastase punea punct uneia din cele mai agitate zile a PSD din ultimii doi ani, anuntand formula noului sau Guvern. mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO