Politică

Triumful formalismului sau de ce nu este necesara Ziua Presei in Romania

09.04.2004, 00:00 10



Senatorii au votat ieri, la propunerea PSD, instituirea unei noi sarbatori, Ziua presei din Romania, ce va fi celebrata in fiecare an in a treia zi de vineri din luna aprilie. Este vorba de inca o actiune formala si festivista ce vine la scurt timp dupa ce Camera Deputatilor a decis sa mentina in noul Cod Penal incriminarea calomniei iar doi deputati ai partidului de guvernamant au propus un proiect de lege care, daca ar intra in vigoare, ar restrange drastic libertatea de expresie.



Propunerea de sarbatorire a Zilei Presei din Romania vine din partea a trei senatori PSD - Adrian Paunescu, Grigore Zanc si Ion Solcanu. Primii doi au sau au avut legaturi cu presa. Ei au motivat alegerea celei de-a treia zi de vineri a lunii aprilie pentru sarbatorirea Zilei Presei din Romania intrucat la 8 si 16 aprilie se vor implini 175 de ani de la aparitia primelor publicatii in limba romana, "Curierul Bucurestilor" si "Albina Romaneasca".





"Activitati cultural-artistice" pentru ziaristi



Initiatorii proiectului de lege doreau sa dea si nota noii sarbatori instituite de ei. Propuneau ca Ziua Presei din Romania sa fie sarbatorita cu "activitati cultural-artistice", insa aceasta prevedere a fost eliminata la propunerea senatorului PNL Paul Pacuraru.



Noua sarbatoare stabilita de senatori nu coincide cu Ziua internationala a presei, pe 3 mai, zi pe care o marcheaza in diverse moduri si ziaristii din Romania. De obicei sunt date publicitatii rapoarte ale organizatiilor internationale privind libertatea de expresie. Oricum, pana acum niciodata ziua internationala a presei nu fusese ignorata de ziaristii romani. Era un prilej de celebrare a libertatii de exprimare la care ziaristii romani au subscris.



Ideea senatorilor PSD de a marca Ziua Presei din Romania face parte din acelasi registru cu propunerea de a ridica in locul Statuii lui Lenin din Piata Presei Libere a unui monument al ziaristului, dedicat libertatii de exprimare. S-a renuntat insa la aceasta idee, dupa replicile mai apropiate de proteste, ca ton, ale reprezentantilor breslei. Apoi, Agentia de Monitorizare a Presei a propus sa fie instalata, in acelasi loc, o statuie a Elisabetei Rizea, un simbol al rezistentei impotriva comunismului. Astfel spus, este doar o aniversare formala, costisitoare, si chiar inutila, intrucat nu produce nici un efect in privinta favorizarii libertatii de expresie.



Celebrarea presei din Romania prin "activitati cultural-artistice" sau in alt mod nu poate contrabalansa faptul ca si in noul Cod Penal calomnia va fi sanctionata cu 10 pana la 120 de zile amenda, deci condamnare penala, pedeapsa la care s-a renuntat in statele europene. Romaniei, ca stat candidat la Uniunea Europeana, i s-a cerut expres dezincriminarea insultei si calomniei, insa, in ciuda declaratiilor oficiale care sustineau acest lucru, Camera Deputatilor a carei majoritate este controlata de PSD, a votat mentinerea pedespei pentru calomnie. Recent, intr-o emisiune televizata, senatorul PSD Antonie Iorgovan spunea si de ce ar fi nevoie, in continuare, de condamnare penala in cazul calomniei: pentru ca nu exista altceva (alte reglementari) de pus in loc si pentru ca in spatele mass-media exista patroni si evident interese ale acestora. (?!) Argumentul surprinzator al senatorului PSD a fost respins de reprezentantii opozitiei, invitati in respectiva emisiune.





Mentinerea condamnarii penale in cazul calomniei a fost urmata, la scurt timp de un controversat proiect de lege al deputatilor Cameliu Petrescu si Ionel Olteanu, proiect ce isi propune sa interzica filmarea si fotografierea bunurilor demnitarilor, dar si a demnitarilor aflati in situatii ce-i dezavantajeaza. In plus, potrivit acestui proiect, orice ancheta sau investigatie jurnalistica, pentru a fi publicata, ar avea nevoie de acordul celui ce face subiectul anchetei. Or, daca un asemenea proiect de lege s-ar aproba, unul dintre genurile jurnalismului, practicat oriunde in lume, ar deveni ilegal in Romania.



Cele doua aspecte sunt doar ultimele actiuni ale puterii in relatia cu mass-media. Inainte ca acestea sa fie cunoscute, oficiali ai Uniunii Europene au semnalat faptul ca in Romania libertatea de expresie este restransa iar jurnalistii sunt intimidati. Ultimul raport al Comisiei Europene face referire la situatia presei din Romania iar, mai recent, raportul Departamentului de Stat american privind drepturile omului scrie despre cei 16 ziaristi romani batuti in cursul anului trecut, intre care si ziaristul din Timisoara Ino Ardelean. Au fost derulate anchete oficiale in aceste cazuri insa nimeni nu a fost prezentat ca agresor al vreunuia dintre ziaristii respectivi.



La nivel politic puterea si opozitia au avut o disputa aprinsa in ceea ce priveste libertatea televiziunii si a radioului nationale. Reprezentantii opozitiei, ca de altfel si organizatiile de presa din Romania, au aratat ca cele doua institutii media de stat difuzeaza cu precadere informatii favorabile puterii politice si acorda mai mult spatiu liderilor acesteia.



Toate acestea sunt probleme care nu pot fi ignorate si, cu atat mai putin rezolvate, prin instituirea Zilei Presei din Romania.





Ziaristii nu au nevoie de manifestari, ci de respect



Clubul Roman de Presa precizeaza ca a aflat cu stupoare de initiativa unui grup de senatori PSD de a promova un proiect de lege care sa adauge Ziua Presei Romane pe lista sarbatorilor romanesti oficiale. Acest proiect, trecut cu o viteza uluitoare de Biroul Permanent al Senatului si Comisia de specialitate a aceleiasi camere a Parlamentului, ajuns in doar doua zile de la depunere pe ordinea de zi a forului legislativ, nu a fost supus dezbaterii publice, nu are acordul reprezentantilor breslei jurnalistice, vine sa propuna o "zi a presei", in conditiile in care exista, ratificata de UNESCO si recunoscuta de ani buni in Romania, o Zi Mondiala a Libertatii Presei, stabilita la 3 Mai, afirma CRP. Clubul Roman de Presa considera ca nu este nevoie ca presa romaneasca sa fie "sarbatorita" prin manifestari, monumente, receptii si "zile" ale clasei politice. Bresla jurnalistica se impune si traieste prin activitatea ei, iar politicienii trebuie sa invete sa o respecte in activitatea lor curenta, nu o data pe an in manifestari cultural-artistice si sportive. In contextul rapoartelor internationale privind libertatea de exprimare in Romania, consideram deplasata initiativa de sarbatorire a presei - in Romania, ziaristii continua sa fie amenintati, sa sufere agresiuni fizice si sa nu beneficieze din partea organelor de drept de protectia necesara. Si PNL a dezavuat decizia de ieri a Senatului, spunand ca este vorba doar de un gest propagandistic al PSD.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO