Politică

Valeriu Stoica: Vom guverna din 2009, pentru ca nimeni nu vrea anticipate

Valeriu Stoica: Vom guverna din 2009, pentru ca nimeni nu vrea anticipate

Desen de Romeo Raileanu

26.03.2008, 20:08 20

De unde atata optimism? Dintr-un calcul simplu, spune Valeriu Stoica. Si face exercitii: Daca PD-L obtine 40% in alegeri (in sondaje partidul se situeaza spre 35% - n.n.) va avea 45% dupa redistribuire. "Daca PNL guverneaza cu 20%, de ce nu ar guverna PD-L cu 45%?", se intreaba Stoica.
In ultimele saptamani discutiile pentru formarea unei aliante intre liberali si social-democratii din PSD s-au amplificat. Exista sanse ca aceasta alianta, preelectorala sau postelectorala, sa ajunga la guvernare? Valeriu Stoica spune ca nu. Si argumenteaza sprijinindu-se pe prevederile constitutionale.
Potrivit Constitutiei, seful statului este obligat sa propuna primului-ministru din randul partidului sau a aliantei care a castigat majoritatea (50% plus unul din voturile cetatenilor). Cum acest lucru este putin probabil sa se intample, Traian Basescu va face pro-punerea alegand pe cineva din randurile PD-L, foarte probabil Theodor Stolojan ("Dupa parerea mea, asa ar trebui sa se intample", afirma Stoica).
Dar calculul arata ca 45% nu este suficient pentru ca un guvern sa treaca de votul Parlamentului, pentru ca, daca actuala coalitie antiprezidentiala (55% din Parlament ca sa urmarim linia prognozei lui Valeriu Stoica) se mentine si dupa alegeri, ea poate rasturna orice calcul al lui Traian Basescu. Lucrurile nu stau deloc asa, crede Stoica, pentru ca, adauga el, experienta din ultimii 17 ani arata ca un Parlament abia investit nu doreste alegeri anticipate. Altfel spus, parlamentarii care si-au castigat mandatul nu vor dori o criza din care ar putea rezulta alegeri anticipate, caz in care exista riscul ca ei sa-si piarda mandatul abia castigat.
"Alianta PSD-PNL va mai guverna pana in decembrie. Dupa aceasta data vor trece in opozitie. Pentru ca alianta 322 (numarul parlamentarilor care in primavara trecura l-au suspendat din functie pe Traian Basescu - n.n.) nu va mai fi 322, ci poate 112. 112 nu va dori sa plece din Parlament", afirma Stoica.
De ce, totusi, ar fi nociva o alianta intre PNL si PSD si de ce ar fi ea atata hulita, de vreme ce chiar el, Valeriu Stoica, pe vremea in care era sef al PNL, a semnat cu social-democratii (dupa alegerile din 2000) un protocol de colaborare parlamentara?
"Protocolul a tinut patru luni. Eu am tras toate ponoasele pentru el, mi l-am asumat, am explicat si mai explic odata. Am semnat protocolul doar pentru a izola extremismul (Corneliu Vadim Tudor ajunsese in turul al doilea al prezidentialelor, iar, ca grup parlamentar, PRM era puternic - n.n.) intr-un moment in care aderarea Romaniei la NATO si UE era in pericol. Eu am tras ponoasele pentru patru luni, cat a durat acest protocol, m-au criticat toti, cu Tariceanu in frunte, in vreme ce aceluiasi Tariceanu nu-i spune nimeni nimic dupa ani de colaborare cu PSD! De fapt, PSD conduce guvernarea", sustine Stoica.
Cum asa, de vreme ce, fara discutie, la guvernare sunt liberalii, daca ar fi sa te uiti doar pe pe lista membrilor Cabinetului?
"Bugetul pentru 2008 a trecut cu ajutorul PSD. Toate modificarile importante din legi, inclusiv majorarea pensiilor, cu toate consecintele care decurg de aici asupra nivelului inflatiei sau al deficitului sunt legi ale PSD. Cine conduce atunci?", spune Valeriu Stoica.
Totusi, daca exista aceasta colaborare intre PNL si PSD, cine l-a impins, daca l-a impins, pe premier spre social-democrati? Nu are Traian Basescu, cel care a "tocat" constant Guvernul Tariceanu, nicio vina? Si nu aminteste asta de episodul din anii '90, cand Traian Basescu a contribuit la caderea guvernului Ciorbea, episod soldat cu disparitia in anonimat a PNTCD?
Valeriu Stoica admite ca Traian Basescu ar putea avea o contributie la caderea guvernului Ciorbea, dar sustine ca aceasta nu a fost esentiala: "Caderea in anonimat a PNTCD este datorata conducatorilor pe care i-a avut. Sa gasesti motivele unei prabusiri in afara este o explicatie firava. Pentru ca o organizatie se prabuseste nu din exterior, ci din interior - din cauza defectelor de management, a lipsei de resurse. Amintiti-va de anii trecuti, cand spuneam, unii dintre noi, ca nu suntem puternici pentru ca nu ne lasa PSD. Dar cum sa te lase adversarul politic?", se intreaba Stoica.
Stoica ramane in memorie drept omul politic care a avut un cuvant greu de spus in formarea Aliantei PNL-PD, proiect inceput dupa 2000.
Alianta este acum o amintire. S-a inselat strategul dreptei? Nici vorba, sustine el, dovada fiind faptul ca acum exista un partid, PD-L (format din fostul PD a lui Traian Basescu si o parte a liberalilor plecati din partid dupa excluderea lui Valeriu Stoica si a lui Theodor Stolojan), un partid cu valente de dreapta, in care liberalii - spune fostul lider al PNL - si-au pastrat identitatea.
Insa acest partid va trebui sa lupte in alegeri cu liberalii, pentru ca, pana la urma, filosofia liberala este inca esenta actului de guvernare al PNL, indiferent de masurile de stanga pe care le-a luat sau a trebuit sa le accepte. Cu ce oferta electorala va veni PD-L pentru a face diferenta? "Depinde cine-i mai crede pe liberali. Noi vom avea un program de dreapta fara discutie", afirma Stoica.
Cum va "combina" de acum inainte Valeriu Stoica, data fiind reputatia sa de om al compromisurilor pozitive?
"Am avut aceasta imagine de combinagiu intre 1996 si 2000, cand PNL era un partid mic, de 7%. Dar cred ca am reusit sa schimb aceasta imagine. In 2002 am spus ca este nevoie de o schimbare pentru ca PNL sa nu mai fie un partid mic si sa nu mai fie nevoie sa faca combinatii. O parte a liderilor PNL
s-au indoit, iar eu au am spus atunci ca renunt la sefia partidului daca nu pot duce la capat acest proiect. I-am lasat partidul lui Theodor Stolojan care a avut autoritatea sa convinga de finalitatea pozitiva a proiectului constituirii polului de centru dreapta, iar partidul a ajuns la peste 20% - un partid mare. Eu am combinat, dar am facut-o pentru partid, am combinat pentru ca PNL sa supravietuiasca. Tariceanu combina si el cu PSD, dar o face in deserviciul partidului, pentru ca PNL reajunge la 7%. Dupa parerea mea PNL-ul de acum va fi strivit intre doua blocuri, intre PD-L si PSD", spune Valeriu Stoica.

Acum la guvernare este PSD

Reporter: De ce sunteti atat de sigur ca PD-L va ajunge sa guverneze?
Valeriu Stoica (desen): Pentru ca presedintele are obligatia sa desemneze un premier din randul partidului care a castigat majoritatea. Daca nu se va castiga majoritatea (si nu se va intampla) desemneaza pe cine doreste. Din randul carui partid credeti ca il va propune pe seful Guvernului? Nu va trece guvernul de votul Parlamentului? Eu cred ca va trece si fara sa aiba majoritate. Experienta arata ca un Parlament abia investit nu doreste alegeri anticipate, drept urmare nu va respinge Guvernul.
Rep.: Acuzati o colaborare PNL-PSD. Dar de ce ar fi aceasta colaborare de condamnat de vreme ce chiar dvs. ati semnat dupa alegerile din 2000 un protocol de colaborare cu PSD?
V.S.: Protocolul pe care l-am semnat a tinut patru luni. Eu am tras toate ponoasele pentru el. Am semnat protocolul doar pentru a izola extremismul (PRM castigase nesperat de multe mandate parlamentare - n.n.). Eu am tras ponoasele pentru patru luni, cat a durat acest protocol, m-au criticat toti cu Tariceanu in frunte, in vreme ce aceluiasi Tariceanu nu-i spune nimeni nimic dupa atata vreme de colaborare cu PSD! De fapt, PSD conduce guvernarea".
Rep.: Dar Traian Basescu nu are nicio vina pentru faptul ca Tariceanu este obligat sa caute sprijin la PSD? Nu aminteste acest lucru de episodul Cabinetului Ciorbea la caderea caruia Traian Basescu a contribuit?
V.S.: Traian Basescu poate avea o contributie la caderea Guvernului Ciorbea, dar ea nu este esentiala. Caderea in anonimat a PNTCD este datorata conducatorilor pe care i-a avut. Sa gasesti motivele unei prabusiri in afara este o explicatie firava. O organizatie, o firma, se prabuseste nu din exterior, ci din interior - din cauza defectelor de management, a lipsei de resurse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO