Politică

Vasile Blaga (PD) recomanda prefectilor demisi sa dea Guvernul Tariceanu in judecata

Vasile Blaga (PD) recomanda prefectilor demisi sa dea Guvernul Tariceanu in judecata
03.08.2007, 18:09 20

Secretarul general al PD, Vasile Blaga (desen), fost ministru de interne in cabinetul Tariceanu I, le-a recomandat ieri prefectilor inlocuiti de Guvern sa atace in instanta aceste decizii si a acuzat ca ele au substrat politic.
Puiu Hasotti, fruntas PNL, a admis ieri ca schimbarile au avut substrat politic contrazicand pozitia Guvernului, care sustine ca inlocuirea prefectilor urmareste eficientizarea administratiei.
Guvernul a decis miercuri inlocuirea din functii a prefectilor din judetele Dolj, Ialomita, Teleorman, Arges, Hunedoara si Brasov, dintre care cinci au fost membri ai PD. Acestia au fost acuzati de reprezentantii altor partide ca au sustinut formatiunea democrata la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Prefectii Nicolae Giugea (fost membru PD - judetul Dolj), Marinica Cazacu (fost membru PD - Ialomita) si Ionel Izina (fost membru PNL - Teleorman) au fost numiti inspectori guvernamentali, iar Ion Carstoiu, (fost PD - Arges), Aurelian Leonard Danu (fost PD - Brasov) si Cristian Marius Vladu - (fost PD - Hunedoara) au fost numiti subprefecti.
Noua lege a prefectului prevede ca cei care detin aceasta functie nu pot face parte din partide, ei devenind inalti functionari publici. De asemenea, ei nu pot fi inlocuiti pe criterii politice. Insa Guvernul s-a prevalat de o prerogativa a legii, anume "mobilitatea" pe functie. Asadar prefectii nu au fost dati afara, ci trecuti in alte functii, tot publice, dar mai mici.
Schimbarea a fost explicata de Guvern prin imbunatatirea calitativa a actului administrativ si asigurarea "unui spor de competenta".
PD crede insa ca aceasta este o razbunare a PNL.
"PD apreciaza ca modul in care au fost schimbati o serie de prefecti reprezinta o lovitura grea pentru reforma administratiei publice si arata ca Guvernul in general si PNL in special trateaza problema depolitizarii administratiei publice la fel ca PSD, adica pentru ei este o vorba aruncata in vant", a sustinut Blaga.
Liderul democrat le-a recomandat prefectilor in cauza sa se adreseze instantelor de contencios administrativ pentru ca "sigur vor castiga".
El sustine ca Guvernul va schimba in continuare si alti prefecti care au provenit de la PNL si care l-au criticat pe Tariceanu. Secretarul general al PD sustine ca Executivul ar putea schimba si prefectii de Botrosani, Vaslui si Suceava.
Replica PNL a venit de la vicepresedintele liberal Puiu Hasotti.
Acesta sustine ca afirmatiile lui Blaga arata cat de necesara era schimbarea prefectilor partizani politic ai PD, el precizand ca de fapt acesta a fost adevaratul motiv pentru care s-au facut inlocuirile.
"Declaratiile domnului Blaga arata cat de necesara era inlocuirea acestor prefecti care s-au remarcat numai prin partizanat politic fata de PD. Acesta este motivul pentru care au fost schimbati", a declarat pentru Mediafax Hasotti.
Declaratia sa contrazice comunicatul Guvernului, care a precizat ca schimbarea prefectilor a fost facuta in scopul imbunatatirii calitative a actului administrativ si asigurarea "unui spor de competenta", precum si pentru o mai buna motivare a unor inalti functionari publici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO