Politică

Viitorul ministru de finante, un jucator inratit pe Bursa

28.12.2004, 00:00 25

Ionut Popescu, ministrul de finante propus in Cabinetul Tariceanu, detine  un portofoliu de actiuni cotate pe Bursa, in valoare de aproximativ 500.000 de euro, la care se adauga si un portofoliu de contracte futures de la Bursa din Sibiu.
Ultimii ministrii romani de finante nu au avut prea multa incredere in piata de capital, reprezentantii Bursei de valori nereusind sa ii convinga sa listeze pe piata de capital titlurile de stat.
Ionut Popescu a atasat declaratiei de avere pe care a depus-o in calitate de senator nou-ales, lista actiunilor cotate pe care le detine. Cele mai importante pachete de actiuni detinute de Ionut Popescu sunt cele de la Unirea Shopping Center in valoare de 4,4 mld.lei si cele de la SIF Oltenia in valoare de 3,7 mld.lei.
Portofoliul de actiuni si numerarul existent in cont valorau la data de 14 decembrie 15,9 mld.lei. El mai are de primit din majorari de capital actiuni Petrom in valoare de 2,8 mld.lei si actiuni Samus Mex, in valoare de 1,9 mld.lei. El mai detine contracte futures pe actiuni cotate la Bursa din Sibiu pentru care a depus ca garantie peste 400 mil. lei.
Extrasul de cont de la societatea de brokaraj Vanguard atasat declaratiei de avere a viitorului ministru este din data de 14 decembrie. In doar zece zile portofoliul de actiuni al lui Popescu a inregistrat un castig de 20.000 de euro.
Popescu nu este singurul investitor pe Bursa dintre membri viitorului guvern. Primul ministru propus pentru viitorul guvern, Calin Popescu-Tariceanu detine, conform declaratiei de interese actiuni la SIF-uri si la Siretul Pascani.
Vasile Blaga, propus pentru postul de ministru al Administratiei si Internelor detine 1,7%din actiunile Petrolsub, societate listata la Bursa, precum si 80.000 de actiuni la BRD. Mai este actionar la SIF Banat-Crisana, Banca Transilvania.
Pe de alta parte omul de afaceri George Copos, propus ca ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor privind mediul de afaceri si IMM-uri a incercat sa se fereasca in ultimii ani de piata de capital. El a retras de la Bursa Electronica RASDAQ, impreuna cu omul de afaceri Dan Voiculescu una dintre cele mai mari companii listate, producatorul de motoare electrice Ana Imep Pitesti. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24