Prima pagina

A opta noapte de violente in Irlanda de Nord

11.07.2000, 00:00 15



Extremisti protestanti au atacat cu pietre fortele de ordine si au incendiat mai multe masini in Irlanda de Nord, in timpul noptii de duminica spre luni, intr-un nou val de proteste fata de interdictia privind trecerea marsului Ordinului de Orania printr-o zona catolica.

Provincia britanica a cunoscut a opta noapte consecutiva de violente, iar situatia pare sa se agraveze, dupa ce liderii Ordinului de Orania le-au cerut ieri protestantilor sa blocheze orice activitate din provincie timp de patru ore, intre orele 16.00 si 20.00 (15.00-19.00 GMT), relateaza Reuters.

Autoritatile au trimis intariri la Drumcree, unde se afla zona catolica Garvaghy Road in care protestantilor li s-a interzis intrarea, dar noi violente au izbucnit si la Belfast. Incidentele de la Drumcree au izbucnit la cateva ore dupa ce marsul anual al Ordinului de Orania s-a incheiat fara incidente majore. Un numar impresionant de politisti si soldati s-au aflat in zona pentru a asigura respectarea interdictiei privind intrarea in Garvaghy Road. Participantii la mars s-au imprastiat la scurt timp dupa ce au ajuns in fata impresionantului dispozitiv al fortelor de ordine, dar au afirmat ca vor continua sa protesteze fata de interdictia impusa.

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Peter Mandelson, le-a cerut liderilor protestanti sa se delimiteze de violentele din provincie. "Fiecare piatra, fiecare bomba incendiara aruncata catre politie astazi se va intoarce impotriva cauzei Ordinului de Orania. Cer acestui ordin sa condamne aceste violente, sa se delimiteze clar de ele. Este in joc reputatia lor", a spus Mandelson.

"Sezonul marsurilor" urmeaza sa se incheie maine, cand vor avea loc parade in intreaga provincie pentru a marca victoriile repurtate de-a lungul timpului in fata catolicilor pe campul de lupta. Protestele din ultimele zile au umbrit recentele progrese inregistrate de procesul de pace din Ulster - reluarea activitatii guvernului autonom si inspectarea depozitelor de arme ale Armatei Republicane Irlandeze (IRA) de catre observatorii internationali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24