Prima pagina

Acum se vede cine crede in Dracula

06.12.2001, 00:00 10



Pasionatii filmelor cu Dracula pot din 12 decembrie sa investeasca intr-un proiect care mizeaza pe personajul lor preferat: Dracula Park.

Societatea "Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara" va vinde un sfert din actiunile sale pe piata interna de capital printr-o emisiune de actiuni in valoare de 155 de miliarde de lei (peste cinci milioane dolari).

Pretul unei actiuni este de 10.200 de lei din care pretul de emisiune este de 10.000 de lei, restul reprezentand comisioanele. Investitorii trebuie sa cumpere minim zece actiuni, care vor fi puse in vanzare prin ghiseele Bancii Comerciale Romane.

Cu toate ca brokerii gasesc suma de 155 de miliarde de lei destul de mare pentru puterea de absortie a piatei romanesti de capital, ei cred ca oferta ar putea avea succes pe baza investitorilor straini.

"Nu cred ca oferta se adreseaza neaparat pietei romanesti, pentru ca suma este mare. Dar, in principiu, ar trebui sa aiba succes pentru ca sunt interesati si destui investitori straini de proiect", a declarat Valerian Ionescu, broker la Creditanstalt Investment.

Sarbatorile de iarna nu sunt considerate, in toata lumea, ca favorabile noilor emisiuni pe piata de capital, pentru ca investitorii prefera sa inchida anul fara pozitii deschise pe piata de capital.

Totusi, emitentii sunt optimisti.

"In opinia mea, succesul ofertei publice nu va fi afectat de Sarbatorile de iarna. Oferta a fost lansata in decembrie pentru ca fondurile stranse vor fi folosite pentru finantarea lucrarilor la Dracula Park, care vor incepe in martie - aprilie", a declarat Sorin Marica, directorul Active International, societatea de valori mobiliare care va intermedia oferta.

Oferta de vanzare a actiunilor se va derula pe parcursul a 45 de zile lucratoare..

Actiunile urmeaza sa fie cotate la Bursa de Valori Bucuresti sau pe o alta piata reglementata si supravegheata de CNVM, daca vor fi subscrise in proportie de peste 60%.

Grupul austriac BBAG, care detine in Romania mai multe fabrici de bere prin divizia Brau Union, ar putea deveni unul dintre actionarii societatii "Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara" in schimbul exclusivitatii distributiei de bere in perimetrul parcului de distractii.

Societatea "Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara" SA a fost infiintata prin hotarare de Guvern in luna iunie a acestui an, cu scopul derularii programului special de dezvoltare turistica Sighisoara.

Ofertele publice initiale nu au prins, din pacate, pe piata romaneasca de capital pana acum, (cazurile Gepa Electrocenter, Sanevit) sau cum a fost cazul anul trecut al Bancii Romane de Dezvoltare (oferta publica secundara).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24