Prima pagina

Advent International are milioane de dolari pentru investitii

19.06.2001, 00:00 13



Fondul de investitii Advent International poate asigura finantari situate intre 10 si 20 milioane de dolari pentru proiectele de investitii obisnuite, iar pentru companiile foarte mari se pot atrage resurse practic fara limita, pe care putine companii romanesti le pot absorbi.

"Putem aduce cu usurinta in Romania 50 - 100 milioane de dolari, in cazul in care gasim o tranzactie de o asemenea dimensiune.

Sectoarele noastre traditionale, in care putem asigura si expertiza, sunt telecomunicatii, media, software, electronica, bunuri de larg consum, farmaceutice, sanatate, dar pot fi companii si din alte sectoare", a declarat pentru Ziarul Financiar Emanuela Popa-Radu, director la Advent International Romania.

Fondul cauta in principal companii private, necotate si este mai putin interesat de societatile scoase la privatizare.

"Privatizarile dureaza foarte mult si procesul poate fi prelungit de contestatii si anulari. Noi preferam sa investim intr-o afacere, o cota de piata si o echipa de management si nu dorim sa cumparam doar active. Ne intereseaza firme care se pot dezvolta.

O situatie buna ar putea fi aceea a unei echipe de management, care doreste sa cumpere societatea de la stat, pentru ca acesta demonstreaza ca oamenii aceia au initiativa", a spus Gelu Tudose, director la Advent International Romania.

Advent are in studiu doua proiecte de investitii, care ar putea fi finalizate in acest an, dar resurse disponibile exista in continuare chiar daca aceste doua proiecte vor fi finalizate sau nu.

Fondul destimat Europei Centrale si de Est are valoarea de 200 milioane de dolari pietele principale fiind Romania, Ungaria si Polonia. In Romania ar putea fi plasata o suma de pana la 25% din valoarea acestui fond. Investitiile pot fi suplimentate din fondul global Advent, in valoare de un miliard de dolari si de la investitorii fondurilor Advent, care pot coinvesti in proiectele selectate.

Advent International prefera companiile lider de piata, care se afla clasate intre primele trei in sectorul in care activeaza, sau care au potentialul de a ajunge intre primele trei. Durata investitiei este 3 - 5 ani, iar iesirea se realizeaza, pe piata romaneasca, prin vanzarea catre un investitor strategic.

Advent International a investit in Romania in producatorul de bere Brewery Holdings, societate vanduta in toamna anului trecut cu un randament total de peste 100% in dolari. De asemenea fondul detine un pachet minoritar la operatorul de telefonie mobila Mobifon si la societatea de publicitate Euromedia.

"Mobifon este unul dintre putinele exemple romanesti, care se preteaza la o

cotate la Bursa", spune Emanuela Popa-Radu.



Advent: exista companii cu potential care nu stiu ce sa faca cu banii

Fondul de investitii Advent International a gasit pe piata romaneasca societati care au potential imens, dar actionarii acestora nu stiu ce sa faca cu banii.

"Sunt firme bine pozitionate pe piata si nu vreau sa dau nume, care nu stiu ce sa faca cu banii pe care noi i-am putea oferi sau au nevoie de timp pentru a dezvolta afaceri.

Pe de alta parte planurile de afaceri de multe ori nu sunt convingatoare, iar noi ne uitam daca managerii stiu unde trebuie sa duca firma. Noi vedem planul de afaceri ca un numai mijloc de prezentare a ideilor de afaceri si nu ca o conditie pentru ca societatea sa poata obtine bani", spune Emanuela Popa-Radu.

In plus managerii romani nu prea sunt obisnuiti sa apeleze la fondurile de investitii, majoritatea preferand sa lucreze cu credite bancare.

ai cum in ultimii ani nivelul dobanzilor in Romania a fost ridicat, companiile au preferat sa nu se intinda mai mult decat resursele disponibile. Specialistii Advent spun ca acesta este o deficienta in conducerea operatiilor financiare ale societatilor romanesti.

"Se simte lipsa unor directori financiari, care sa se ocupe nu numai de contabilitate si relatile cu banca, dar si de atragerea de resurse financiare pentru proiectele de investitii", este de parere Gelu Tudose.

Pe langa aceasta administratorii Advent sustin ca in multe din companiile romanesti nu exista sisteme de informare adecvate si ca foarte multi manageri se bazeaza in mod gresit pe sistemul contabil romanesc.

Acesta, pe langa faptul ca nu furnizeaza o serie de informatii importante, cum ar fi marjele activitatii, adesea ofera o imagine deformata, supraevaluata, asupra profitabilitatii firmei, din cauza inflatiei, care in conditiile din Romania umfla puternic profitul raportat.

Totodata administratorii Advent sustin ca au probleme atunci cand trebuie sa se inteleaga cu actionarii si managerii asupra valorii societatilor in care vor sa investeasca, din cauza lipsei unor repere pe piata de capital romaneasca.

"Foarte multi se uita la pietele din jur si aduc argumente de genul: "Piata Poloniei este de sapte ori mai mare. Nu se poate sa nu ajungem si noi acolo" Noi credem ca "uitatul in ograda vecina" afecteaza evaluarile. Nu neaga nimeni ca la noi nu exista potential, dar poti sa stai linistit cativa ani de zile si acest potential sa nu se produca", a spus Emanuela Popa-Radu.

Advent International incearca sa aduca in societatatile in care investeste o perspectiva globala, deschiderea catre dezvoltarea pe noi piete, de noi produse sau cresterea prin fuziuni si achizitii ale altor companii.

"Noi ne asteptam ca firmele in care investim sa creasca cu minim 30 - 40% pe an, sa devina operatori puternici, cu o cota de piata semnificativa pe piata nationala sau cu o activitate dezvoltata de export. Noi putem sa le punem in legatura cu firme de pe alte piete.

Pe sectoarele noastre traditionale putem asigura expertiza si o dezvoltare regionala. Investim tot profitul si nu suntem interesati de dividende, ceea ce reprezinta o diferenta majora fata de varianta creditelor bancare, care trebuie platite in fiecare an. In plus, dupa ce investim noi este mult mai usor sa obti credite bancare", a declarat Emanuela Popa-Radu.

Advent International a investit, la nivel global, in peste 500 de companii. La mai mult de 125 dintre acestea iesirea a fost facuta prin oferte publice initiale si cotarea la o bursa de valori, valoarea capitalurilor ridicate de pe piata fiind de circa opt miliarde de dolari. Strategia nu poate fi aplicata si in Romania din cauza slabei dezvoltari a pietei bursiere.

Advent International este unul dintre liderii pietei de investitii private, avand in administrare fonduri de 4,5 miliarde de dolari. Advent are birouri de reprezentare in 16 tari din Europa, SUA, America Latina si Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO