Prima pagina

Advent International negociaza preluarea Terapia

21.02.2003, 00:00 21

Ofertantul care are cel mai bun pret pentru achizitia producatorului de medicamente Terapia Cluj - Napoca este consortiul financiar format din fondul american de investitii Advent International si sucursala romaneasca a bancii olandeze ING Bank, afirma surse apropiate negocierilor.
Pretul oferit de Advent si ING Bank Romania pentru toate actiunile Terapia este de 46 - 50 de milioane de dolari iar achizitia urmeaza sa aiba loc prin intermediul unei societati cu raspundere limitata (SRL) infiintata in Romania de o companie dintr-un paradis fiscal (Cipru sau Olanda), care va avea ca actionar pe Advent International, afirma sursele citate.
Conform acestora, finantarea achizitiei va fi asigurata in proportie de 60% de Advent si 40% de banca oladeza.
Reprezentantii Advent International nu au dorit sa comenteze informatiile privind intentia de achizitie a Terapia.
Advent si ING Bank au devansat in cursa pentru achizitia Terapia, unul din principalii jucatori de pe piata romaneasca a medicamentelor, grupul farmaceutic islandez Pharmaco si un alt consortiu financiar, format din Global Finance si AIG New Europe Fund.
De Terapia a fost interesat si grupul francez Servier, care era cotat initial cu cea mai mare sansa de a cumpara producatorul roman. Francezii urmau sa vina la Terapia prin  intermediul Egis, al doilea producator ungar de medicamente. Servier detine pachetul majoritar de actiuni al Egis.
Faptul ca cel mai mare pret pentru cumpararea Terapia a fost oferit de un consortiu financiar poate fi considerat o surpriza, majoritatea analistilor asteptandu-se la o preluare a Terapia de catre un investitor strategic.
Compania este controlata deja de trei ani de fonduri de investitii, care au restructurat activitatea Terapia tocmai pentru a putea vinde in castig catre un grup farmaceutic de talie mare sau medie.
Daca va achizitiona producatorul roman, Advent International va trebui sa creasca valoarea companiei tocmai pentru a o vinde mai departe in catig catre un strategic.
Advent a mai incercat, in urma cu cinci ani, sa investeasca in industria farmaceutica romaneasca prin achizitia Europharm Brasov, companie fondata de un om de afaceri roman in 1992 si ajunsa unul din primii jucatori de pe piata. In final, pachetul majoritar de actiuni Europharm (65%) a fost cumparat in 1998, pentru 29,25 milioane dolari, de grupul britanic SmithklineBeecham, actual GlaxoSmithKline (GSK).
Ultima tranzactie importanta de pe piata romaneasca a medicamentelor a avut loc la sfarsitul anului 2000, cand compania slovena Lek a cumparat Pharmatech Targu - Mures.
Daca negocierile dintre reprezentantii Advent si cei ai actionarilor Terapia (patru fonduri de investitii si doua case de comert) se vor finaliza cu o intelegere, preluarea va trebui sa aiba loc prin intermediul unei oferte publice de preluare la Bursa de Valori, unde este listata Terapia.
La Bursa, pretul Terapia este de 4.450 de lei/actiune, capitalizarea bursiera fiind de 40 de milioane de dolari.
Terapia a fost scoasa la vanzare anul trecut datorita faptului ca doua din fondurile de investitii ce detin pachete importante de actiuni, Romanian Investment Fund (17%) si Romanian Investment Company (20%) isi incheie durata de viata in 2003 si trebuie sa lichideze participatiile de pe piata romaneasca.
In afara de RIC si RIF, actionari importanti ai Terapia sunt casele de comert Romital si Romfarmachim si fondurile de investitii Broadhurst si Labrador Partners.
Terapia estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 30 de milioane de dolari. Profitul net dupa primele noua luni ale anului trecut era de 5,1 milioane dolari.
Compania Terapia este unul din principalele companii farmaceutice din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 4,3 % in 2002.
Pe piata romaneasca, compania are o pozitie puternica pe segmentele cardiovascular, musculo - scheletic, al sistemului nervos central si al afectiunilor cailor respiratorii.
Principalul produs al Terapia din punct de vedere al vanzarilor este Faringosept, medicament al carei substanta activa este produsa numai Terapia la nivel mondial.
Principalii concurenti ai Terapia sunt GlaxoSmithKline, Sicomed Bucuresti, Antibiotice Iasi, Pfizer si Lek. 
In afara de Terapia, pe piata romaneasca mai exista doar doua mari oportunitati de achizitie pentru investitorii strategici: Antibiotice Iasi (care apartine statului) si Sicomed Bucuresti, detinuta de fonduri de investitii.
Advent International este deja prezent in Romania, fiind actionar al liderului pietei romanesti de outdoor - Euromedia si al operatorului de telefonie mobila Mobifon (Connex). Fondul american a fost implicat, de asemenea, in cea mai spectaculoasa afacere, ca randament si valoare, de pe piata romaneasca de venture capital: vanzarea a trei fabrici de bere reunite sub numele de Brewery Holdings (BH) catre grupul austriac Brau Union cu 165 de milioane de euro. Fondurile de investitii care au constituit, si apoi vandut, BH au fost Advent International, Jupiter (ambele americane) si Oresa Ventures (suedez).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO