Prima pagina

Ajutor controversat pentru ungurii din afara tarii

25.04.2001, 00:00 11



Premierul slovac Mikulas Dzurinda si-a exprimat ingrijorarea fata de un proiect de lege dezbatut la Budapesta in legatura cu acordarea unor drepturi speciale etnicilor maghiari din tarile vecine Ungariei.

Proiectul, care este discutat in Parlamentul de la Budapesta, prevede ajutorarea etnicilor maghiari din tarile din regiune, mai ales din Romania, Slovacia si Serbia, in materie de munca, educatie si asistenta medicala.

"Aplicarea anumitor parti din acest proiect ar putea afecta relatiile intre grupurile etnice din tarile vecine sau intre Ungaria si vecinii sai", a declarat Dzurinda dupa o intalnire cu omologul sau ungar, Viktor Orban.

"Slovacia acorda o mare importanta coexistentei pasnice, nu doar in regiune ci si din interiorul frontierelor sale", a adaugat el.

Acest proiect, propus saptamana trecuta de Guvernul conservatorului Viktor Orban, vizeaza ajutarea a circa trei milioane de etnici maghiari pentru a-si apara limba si identitatea nationala, lingvistica si culturala, relateaza Mediafax.

Ungaria a pierdut doua treimi din teritoriul sau in urma Tratatului de la Trianon din 1920, dupa primul razboi mondial. Aceasta tara, care se afla printre primele candidate care vor adera la Uniunea Europeana in cursul anilor urmatori, doreste sa evite un val de imigratie din tarile vecine mai sarace.

Dzurinda a declarat ca Slovacia "va studia proiectul intr-o maniera intensa" si si-a exprimat speranta ca va exista o cale pentru consultari pe aceasta tema cu partea ungara. Orban a declarat, la randul sau, ca nu este ingrijorat ca legea va perturba legaturile bilaterale ale Ungariei cu vecinii sai.

"Dimpotriva, ea va contribui la stabilitatea in regiune", a declarat el. Circa 1,7 milioane de maghiari traiesc in Romania, 600.000 in Slovacia, 350.000 in Iugoslavia, 200.000 in Ucraina, 22.000 in Croatia, 10.000 in Slovenia si 17.000 in Austria.

Proiectul de lege prevede acordarea dreptului de munca pe timp de trei luni in Ungaria pentru acestia, cu avantajele sociale corespunzatoare, acces gratuit la studii universitare si la pregatire profesionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24