Prima pagina

Alba Iulia iese cu obligatiuni pe 20 de ani

14.07.2005, 20:44 15

Municipiul Alba Iulia va initia in urmatoarele saptamani o oferta publica de obligatiuni care ar putea stabili doua noi recorduri pe piata romaneasca a instrumentelor cu venit fix.

Astfel, Alba Iulia vrea sa se imprumute de pe piata de capital pe 20 de ani, aceasta fiind cea mai mare maturitate a unor instrumente cu venit fix din emise in Romania in perioada postbelica. Oferta va fi si cea mai mare emisiune de obligatiuni municipale, consiliul local intentionand sa imprumute 24,5 milioane de lei noi (6,9 milioane de euro). Obligatiunile Alba Iulia ar urma sa fie emise in trei transe aproximativ egale, una anul acesta si doua anul viitor.

Investitorii romani in obligatiuni au avut pana in prezent reticente de a cumpara titluri cu o scadenta atat de indepartata din cauza lichiditatii extrem de reduse de pe piata acestor instrumente. Pe pietele dezvoltate de capital, cererea pentru obligatiuni cu maturitati indepartate vine in special din partea fondurilor de pensii, care sunt inca inexistente in Romania.

Maturitatile maxime la titlurile de stat vor ramane astfel din nou in urma celor ale obligatiunilor municipale, in conditiile in care de abia anul acesta au fost emise primele titluri de stat cu o maturitate mai mare de cinci ani, cea mai mare maturitate a unor titluri de stat emise pana in prezent fiind de 15 ani.

Cea mai lunga durata de viata pentru o emisiune de obligatiuni municipale a fost cea a Consiliului Local Timisoara, care a emis obligatiuni cu o maturitate de sase ani. Timisoara detine si recordul celei mai mari emisiuni de obligatiuni municipale cu o emisiune in valoare de 20 mil. lei noi (5,6 milioane de euro).

Dobanda obligatiunilor Alba Iulia urmeaza sa fie indexata periodic in functie de evolutia dobanzilor de pe piata monetara, urmand sa fie egala cu media dintre dobanzile active si cele pasive de pe piata monetara interbancara (BUBID si BUBOR) la care se vor adauga 1,5 puncte procentuale. Dupa trecerea Romaniei la euro dobanda obligatiunilor ar urma sa fie indexata la EURIBOR, dobanda de referinta pentru moneda unica europeana.

Oferta urmeaza sa fie intermediata de BCR Securities, societatea de brokeraj a BCR, dupa ce prospectul de emisiune va fi avizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Obligatiunile urmeaza sa fie listate la Bursa.

La Bursa de Valori sunt listate in prezent 19 emisiuni de obligatiuni municipale si 5 emisiuni de obligatiuni corporatiste.

Valoarea tuturor emisiunilor de obligatiuni ale autoritatilor locale se ridica la aproximativ 50 de milioane de euro. Valoarea obligatiunilor municipele listate in prezent la Bursa fiind de 17 milioane de euro, in timp ce valoarea obligatiunilor emise de companii si tranzactionate la Bursa depaseste 66 milioane de euro.

De la inceputul anului, valoarea tranzactiilor cu obligatiuni la Bursa de Valori s-a ridicat la 22 milioane de euro, cele mai tranzactionate fiind obligatiunile emise de Raiffeisen, BRD si Finansbank.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO