Prima pagina

Alianta "Dreptate si Adevar PNL-PD" decoleaza duminica

25.09.2003, 00:00 59



PNL si PD vor semna duminica, dupa luni de negocieri, protocolul de colaborare prin care stabilesc ca vor merge in alegerile legislative pe liste comune, vor avea un candidat unic la presedintie si, unde este cazul, candidati comuni in alegerile locale. Aceasta este una dintre cele mai importante miscari de pe scena politica romaneasca, de la incheierea precedetelor alegeri legislative. Noua structura se va numi "Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD", sigla va fi "DA PNL-PD", iar semnul electoral o combinatie intre siglele celor doua partide, respectiv intre sageata liberala si trandafirul democrat. Cele doua formatiuni spera ca, in alianta, vor castiga mai multe procente decat in cazul in care vor merge separat. Sondajele recente crediteaza PSD cu peste 40% din optiunile de vot, PNL cu 18%, iar PD cu 10%. "Stim ca ne va fi foarte greu sa invingem in alegeri PSD, partid care are in maini parghiile institutionale.", a recunoscut ieri vicepresedintele liberal Calin Popescu Tariceanu.



Listele legislative comune vor fi alcatuite potrivit unui sistem destul de complicat: in proportie de 50% va conta rezultatul alegerilor locale pentru fiecare partid, 25% rezultatul unui sondaj de opinie care va fi comandat in luna octombrie, iar 25% rezultatul unui alt sondaj care va fi exectuat la trei luni dupa alegerile locale.



Procedura de alcatuire a Guvernului, in cazul castigarii alegerilor, precizeaza ca ponderea celor doua formatiuni in Guvern va fi stabilita proportional cu numarul de parlamentari alesi ai fiecarui partid. Pozitia de prim-ministru este echivalenta cu doua portofolii ministeriale astfel incat partidul care va avea portofoliul sefului de Cabinet, va avea cu un minister mai butin. Protocolul va fi aprobat duminica de Congresul extraordinar al PNL si de Consiliului National de Coordonare al PD dupa care va fi semnat de sefii celor doua partide.



Noua structura va fi condusa, la nivel national, de un Consiliu National de Conducere (CNC), format din cate sapte reprezentanti ai fiecarui partid plus cei doi presedinti, Theodor Stolojan si Traian Basescu. Protocolul stabileste ca deciziile luate in cadrul aliantei prevaleaza asupra deciziilor fiecarui partid in parte si sunt obligatorii pentru toti membrii celor doua formatiuni. Protocolul prevede sanctiuni, care pot merge pana la excluderea din partid pentru cei care nu respecta deciziile luate de conducere, critica aceste decizii, sau pe unul ori altul dintre reprezentantii celor doua partide. Cele doua formatiuni de orientari doctrinare diferite au negociat o platforma de guvernare care combina liberalismul cu social-democratia promovata de PD. Negocierile vor continua si dupa semnarea protocolului, pentru transformarea "platformei" intr-un "program de guvernare". "Platforma de guvernare" cuprinde 10 "optiuni fundamentale", 30 de "prioritati" si 230 de "obiective" pentru cele 30 de prioritati. Pentru a se evita spalatul rufelor in public, o practica curenta in fosta CDR, semnatarii se angajeaza ca deciziile aliantei vor fi facute publice abia dupa vor fi fost aprobate de Consiliul National de Conducere.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO