Prima pagina

Amenintari grele intre Vodafone si ANRC

13.07.2006, 20:02 25

Operatorul de telefonie mobila Vodafone Romania spune ca va da in judecata Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, ca urmare a deciziei luate de ANRC de a obliga operatorul sa reduca tarifele de interconectare practicate in relatia cu ceilalti operatori cu aproximativ 40% pana in anul 2009.
Imediat dupa anuntul Vodafone, ANRC si-a anuntat intentia de a amenda operatorul cu pana la 5% din cifra de afaceri, ceea ce inseamna 40 mil. euro.
"Intrucat nu exista nicio institutie care poate media intre ANRC si operatori, Vodafone Romania este nevoita sa isi apere drepturile in justitie", si-au motivat decizia reprezentantii companiei. "Decizia noastra nu este motivata doar de impactul negativ asupra veniturilor noastre, ci si de faptul ca modelul dezvoltat si impus de ANRC contine erori de fond, care duc la un rezultat viciat", au explicat oficialii Vodafone. Conform deciziei ANRC, Vodafone si Orange va trebui sa reduca tariful de interconectare de la 8,31 eurocenti/minut in prezent la 5,03 eurocenti/minut in 2009.
"Vodafone isi exprima ingrijorarea fata de declaratiile recente venite din partea reprezentantilor ANRC. Credem ca a vorbi de monopol al preturilor intre cei doi operatori reprezinta o dezinformare a opiniei publice, atat timp cat tarifele de interconectare ale Vodafone Romania sunt impuse chiar de ANRC si sunt oferite in mod nediscriminatoriu tuturor operatorilor cu care avem incheiate acorduri de interconectare", a spus Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.
"Suntem increzatori ca justitia va fi in masura sa aiba o perspectiva corecta asupra fondului problemei si nu asupra aspectelor comerciale", declara reprezentantii companiei.
Oficialii Vodafone sustin ca "ANRC nu numai ca a ignorat tendintele sau evolutiile industriei, dar nu a reusit sa inteleaga unele aspecte elementare ale modelelor de calculatie a costurilor. (...) in cazul ratelor de recuperare a investitiilor, valoarea reala a acestora este cu mult mai mica decat cea vehiculata de ANRC, dupa deducerea inflatiei. Astfel, modelul ANRC utilizeaza o rata a inflatiei pentru Romania la nivelul statelor europene de 2%, fata de nivelul real, de 6,8%".
Drept reactie, ANRC si-a reiterat pozitia anterioara ca "Orange si Vodafone nu si-au respectat obligatia legala de a pune la dispozitia ANRC un model de calculatie a costurilor de tip top-down", declarandu-se "increzatoare in calitatea modelului de calcul elaborat". Autoritatea a anuntat ca ar putea amenda operatorul cu aproximativ 5% din cifra de afaceri "pentru nefurnizarea modelului de calculatie a costurilor de tip top-down si pentru a demonstra fara niciun dubiu corectitudinea modelului de calculatie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO