Prima pagina

Analistii nu se indoiesc: BNR ridica maine dobanda la 8%

04.01.2008, 15:00 16

Consiliul de Administratie al BNR se reuneste maine in prima sedinta de politica monetara din noul an, in care urmeaza sa evalueze contextul dat de ratarea tintei de inflatie pe 2007 si de riscurile care ameninta si tinta de 3,8% angajata pentru 2008.

La sfarsitul lunii noiembrie, rata anuala a inflatiei se ridica la 6,67%, cu doua puncte procentuale mai sus decat in noiembrie 2006. Probabil ca luni membrii boardului BNR vor avea pe masa si o aproximare a inflatiei pe decembrie, respectiv pe intreg anul 2007, insa este exclusa o schimbare semnificativa a imaginii inversarii trendului de scadere.

Avand in vedere ca 2007 a inceput cu rate minime record ale inflatiei, de 0,2% in ianuarie, respectiv 0,04% in feburarie, iar 2008 a debutat cu scumpiri, incepand cu combustibilii si energia, analistii anticipeaza mentinerea tendintei de crestere a preturilor pana la 7,5% si chiar peste.

Pentru 2007, BNR si-a asumat lovitura de imagine provocata de ratarea tintei de inflatie stabilita la 4% plus/minus un punct procentual, preferand sa nu bruscheze parghia dobanzii de politica monetara in ultima parte a anului. A reactionat insa prin majorarea dobanzilor folosite in operatiunile de sterilizare de pe piata pana la nivelul ratei nominale ridicate totusi la 7,5% pe an pe 31 octombrie, cand tinta pe 2007 era deja compromisa.

Totusi, BNR ar putea lua maine in considerare riscurile legate de scaparea de sub control a asteptarilor inflationiste de pe piata, in conditiile in care discutiile despre scumpiri s-au extins in multe sectoare ale economiei.

In a doua jumatate a anului trecut prognozele de inflatie ale bancii centrale au fost depasite cu mult de miscarile preturilor, asa ca BNR ar putea tinde sa devina mai pesimista pentru a nu risca o erodare si mai mare a credibilitatii.

In mod ideal, BNR incearca sa nu ridice dobanda mai mult decat ar fi nevoie pentru atingerea tintei, de teama antrenarii unor presiuni de apreciere nesustenabila a leului, dar nici sa o tina sub un nivel care sa-i asigure cat de cat atingerea obiectivului. In contextul inrautatirii atitudinii investitorilor fata de piete ca Romania, reflectat in intr-o depreciere a leului care alimenteaza la randul sau inflatia, riscul atragerii de capitaluri speculative nu mai pare atat de mare ca in urma cu un an.

Chiar daca o scumpire a creditului in lei ar putea da un nou impuls creditului in valuta, avantul acestuia ar putea fi totusi temperat de experienta deprecierii monedei nationale, care a ridicat brusc costul finantarilor in euro.

"Probabil BNR va creste dobanda cu 0,5% in ianuarie si cu inca 0,5% in februarie. Ne asteptam ca in a doua parte a lui 2008, odata cu aparitia noii productii agricole (care speram sa fie una normala), rata inflatiei sa inceapa sa scada, creand astfel premisele pentru scaderi de dobanda catre 7,5% in decembrie 2008", comenteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.

Ciprian Dascalu, analistul Millennium Bank, asteapta chiar si dobanzi mai mari: "BNR va fi fortata sa isi apere credibilitatea, avand in vedere nivelul ridicat al inflatiei de baza (CORE3 la 5,12% la sfarsitul lunii noiembrie) si sa majoreze rata dobanzii in primul trimestru cel putin pana la 8,50%, nivel care probabil va fi mentinut pana la finele anului. In absenta unei reactii prompte din partea BNR in primul trimestru este probabil sa fie necesara o majorare ulterioara a ratei dobanzii de politica monetara la un nivel superior celui de 8,50%".

Si Ella Kallai, analistul Alpha Bank, considera ca, pentru evitarea propagarii preturilor crescute la alimente in salarii si in celelalte preturi, este necesara intarirea politicii monetare chiar la inceputul anului. "Ma astept la o dobanda in cursul lui 2008 de maximum 8,25%, care sa se mentina pana la sfarsitul anului. Deci dobanzile la leu vor creste".

BCR estimeaza majorarea dobanzii de politica monetara in prima parte a anului pana in jurul nivelului de 8% pentru crearea cadrului necesar atingerii tintei de inflatie, apreciind ca BNR a transmis deja semnale cu privire la o posibila intarire a politicii monetare si ca nu exista loc de erori pentru atingerea tintei de inflatie.

"In functie de evolutia cursului de schimb - a carui depreciere se resimte mult mai intens in inflatie comparativ cu o apreciere - si a evolutiei inflatiei in trimestrul I - care ar putea aduce surprize mai putin placute- nu exclud o noua majorare a dobanzii pana la 8,5%", anticipeaza Iulian Anghel, economistul-sef al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO