Prima pagina

Android-ul lui Google: multa galagie, putine informatii

12.02.2008, 09:47 11

"Cu cat oamenii vor folosi internetul mai mult, cu atat vor folosi Google mai mult, iar noi vom putea vinde mai multa publicitate". Aceasta filosofie simpla de business a fost rostita ieri de catre purtatorul de cuvant al Google, Barry Schnitt, in prima zi a World Mobile Congress (WMC) de la Barcelona.

Declaratia a fost preluata de mai toata lumea de pe o agentie de stiri ? care nu explica cum a ajuns sa stea de vorba cu oficialul celui mai mare motor de cautare din lume. E ciudat, pentru ca spatiul inchiriat de Google la WMC este in aceste zile, pentru vizitatorii de rand ai targului, mai impenetrabil decat tezaurul unei banci nationale. In fapt, "pavilionul" Google este o banala sala de intrunire, dar pazita, iar orice incercare de a stabili un contact cu vreun oficial primeste un raspuns politicos dar sec, de genul "nu avem nimic de anuntat, va cautam noi".

Si totusi, ieri, la WMC, unul dintre subiectele cele mai fierbinti a fost prima iesire in lume a sistemului de operare pentru telefoanele mobile Android pe care Google il concepe in parteneriat cu cateva zeci de companii tehnologice.

Android, in fapt un software, promite sa faca accesul la internet pe telefoanele mobile la fel de usor precum pe computer. Oricine acceseaza world wideweb-ul pe un handheld se loveste in prezent de cateva limitari importante, ceea ce e frustrant. In plus, momentul unei revolutii a internetului mobil este cum nu se poate mai potrivit: marii operatori telecom nu-si mai pot asigura cresterea veniturilor din servicii de voce, printre altele din cauza organismelor de reglementare care le impun tarife din ce in ce mai mici. Astfel ca sunt mai mult decat interesati ca utilizatorii sa consume cat mai mult download mobil de filme, jocuri, muzica sau programe TV,via internet. Sa faca trafic de date, cu alte cuvinte.

In acest peisaj, Google pare sa-si calculeze foarte bine fiecare pas. Vorbeste foarte putin despre Android, dar ii lasa pe producatorii de cipuri sa trambiteze revolutia tehnologica pe care aceasta platforma o promite si sa prezinte la Barcelona diverse echipamente incropite drept "telefonul viitorului".

Modelul de business, primitiv schitat de catre un rauvoitor, ar putea arata cam asa: Google a lansat conceptul Android in noiembrie. A coagulat intre timp un grup de 34 de companii tehnologice de varf care sa sprijine ideea si sa construiasca efectiv Androidul, din punct de vedere hardware si software. In plus, fiind bazat pe Linux, orice producator de soft poate veni cu aplicatii. Deci grupul celor care lucreaza la proiect se largeste teoretic infinit. Ultima, dar nu cea din urma veriga din acest joc sunt operatorii telecom care vor vinde terminalele echipate cu Android si traficul aferent.
Google? Daca tragem linie vedem ca a reusit sa puna foarte multa lume la munca. Mai vedem ca a sa contributie se reduce, in mare, la imaginarea conceptului. Ce primeste in schimb? Perspectiva de a-si valoriza excelent locul de lider al internetului mondial, prin extinderea dominatiei sale si in zona serviciilor mobile.

Asadar, in timp ce Google vorbeste foarte putin, mai multi producatori de cipuri si tehnologie, printre care ARM, Marvell, Qualcomm, NEC, Texas Instruments si ST Microelectronics, au prezentat public ieri prototipuri de telefoane bazate pe conceptul Android.

La finalul zilei, senzatia a fost una singura: nu s-a comunicat mai nimic, in schimb valva (a se citi marketingul) este imensa. Dupa ce s-a lasat linistea peste prezentarilor galagioase de ieri vedem ca Android inseamna deocamdata numai prezenta pe ecranele prototipurilor a unor icon-uri cu Google Search, Google Maps si asa mai departe. Plus promisiunea ca vom accesa aceste servicii mult mai usor decat o facem acum.

La observatia unora cum ca prezentarile de ieri au cam dezamagit, promotorii Android au avut replica pregatita: adevaratele aplicatii vor veni in curand si vor fi spectaculoase datorita open source, care va permite oricui este dotat cu imaginatie, pricepere in programare si simt al pietei sa produca software revolutionar pentru Android Mobile Phone.

Si se aduce in discutie ca argument forte faptul ca iPhone-ul lui Apple, vedeta terminalelor in ultimele luni, ruleaza doar soft si aplicatii produse de Apple, deci e limitat din start.

Primele telefoanele echipate cu Android in stadiul comercial sunt asteptate de la producatorii HTC si Motorola in a doua jumatate a acestui an.
In acel moment, competitia pe piata telefoanelor inteligente poate deveni salbatica. Echipa de luptatori anti-Android are in frunte cel mai mare producator de telefoane din lume, Nokia, care promoveaza propria platforma software, Symbian. Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, face la randu-i eforturi pentru a-si impune propria varianta, Windows Mobile. Si nici macar pe taramul Linux Google nu este singur, pentru ca si aici exista un consortiu care propune o varianta de software pentru terminalele mobile.

Dar pana la debutul razboiului, Google a reusit deocamdata, ieri, ce si-a propus probabil: sa faca multa galagie pe tema Android, sa trimita mari producatori de tehnologie pe post de baloane de incercare in gura analistilor si presei si, lucrul cel mai important, sa nu sufle nicio vorba in plus despre planurile reale legate de Android. (Corespondenta din Barcelona)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO