Prima pagina

Bataie pe magazinul Cocor

11.12.2001, 00:00 21



New Century Holdings, administratorul a mai multe fonduri de investitii in Romania, cel mai cunoscut fiind Broadhurst a intrat in lupta deschisa cu presedintele magazinului Cocor pentru controlul magazinului.

intentioneaza sa ajunga la o cota de 49% din actiunile magazinului Cocor.

Romarta Bucuresti, detinuta de fondul de investitii Broadhurst, a lansat o oferta publica pentru 29,42% din Cocor la 500.000 de lei/actiune. Daca va avea succes, respectiv, daca vor actionari dispusi sa vanda, in urma acestei oferte, cota detinuta de fond ar urma sa urce la 49% din Cocor.

Adrian Besliu, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Cocor a declarat ca oferta publica ar trebui suspendata deoarece in prezent se deruleaza o majorare a capitalului social al Cocor.

"CNVM nu poate autoriza nici o oferta publica fara a informa societatea in cauza. Eu mi-am dat intotdeauna acordul pentru ofertele publice initiate de Broadhurst, dar in aceasta situatie, cred ca ar trebui sa se incheie mai intai majorarea de capital", a declarat Adrian Besliu.

Dupa spusele sale, Adunarea generala a actionarilor din 28 noiembrie 2001 a hotarat majorarea capitalului social cu 25 de miliarde de lei, de la 30 la 55 de miliarde de lei. Majorarea se va realiza prin cresterea valorii nominale a unei actiuni Cocor de la 100.000 la 185.000 de lei/actiune.

Gabriela Anghelache, presedinta Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a putut fi contactata pentru a confirma declaratiile.

"Faptul ca este in derulare o majorare de capital nu impiedica cu nimic derularea ofertei publice, daca actiunile societatii nu sunt suspendate de la tranzactionare", a declarat Freddy Garbaci, avocat al Broadhurst.

Actionarul majoritar al Cocor este un grup de patru persoane fizice, care detin impreuna peste 50% din actiunile societatii.

Broadhurst detine in total o cota de 19,58% din actiunile Cocor, 10,25% din actiuni fiind detinute direct.

Actiunile Cocor sunt rare pe RASDAQ, fiind tranzactionate numai in pachete mari prin intermediul unor tranzactii speciale.

"Exista o competitie intre mine si Broadhurst pentru actiunile Cocor. Cu toate acestea, sunt in relatii bune cu reprezentantii fondului de investitii, competitia desfasurandu-se pe piata in limitele legii", a declarat Adrian Besliu.

Anul trecut Cocor a fost profitabila, obtinand un profit net de 31,3 miliarde de lei. Dividendul net pe actiune distribuit de societate s-a ridicat la 62.500 de lei/actiune, ceea ce insemna aproape 3 dolari.

Societatea a avut o evolutie buna si anul acesta, obtinand pe primele noua luni un profit net de 25,85 miliarde de lei (915.000 de dolari), dublu fata de perioada similara a anului trecut.

Cifra de afaceri societatii s-a ridicat in perioada ianuarie-septembrie 2001 la 44,83 miliarde de lei, in crestere cu 71,9% fata de primele trei trimestre 2000.

Valoarea ofertei publice se ridica la 44,37 miliarde de lei, reprezentand 1,4 milioane de dolari, intermediarul fiind Active International.



Actionarii Cocor la 28 noiembrie 2001

SIFMuntenia18,89%

Stoica Daniel13,31%

Ursan Liviu13,31%

Broadhurst10,25%

Besliu Aurel7,83%

Turnover ABC6,23%

Alti actionari30,16%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO