Prima pagina

Cartea vizelor se joaca maine la Bruxelles

06.12.2001, 00:00 20



Ministrii de interne ai tarilor Uniunii Europene vor hotari maine, in a doua zi a reuniunii consiliului ministrilor de interne si ai justitiei, daca elimina obligativitatea vizelor pentru romanii care calatoresc in spatiul Schengen.

Surse apropiate presedintiei belgiene a UE au declarat la Bruxelles ca decizia va fi probabil favorabila romanilor.

Romania este singura tara candidata la UE inca supusa obligativitatii vizelor Schengen, vizele pentru bulgari au fost eliminate efectiv in luna aprilie 2001, dupa ce in decembrie 2000 consiliul ministrilor de Interne si ai Justitiei a decis eliminarea obligativitatii vizelor.

Ministrii de interne ai UE au cerut garantii autoritatilor romane pentru a se asigura ca eliminarea vizelor nu va aduce un val de imigranti ilegali pe teritoriul UE.

Printr-o hotarare de guvern care a intrat in vigoare la 1 decembrie, autoritatile romane au stabilit anumite conditii in care romanii pot patrunde in spatiul Schengen, iar un ordin al ministerul de externe a stabilit sumele pe care romanii trebuie sa le aiba asupra lor pentru a putea calatori in spatiul UE.

Astfel, romanii pot calatori in spatiul Schengen daca dovedesc ca sunt in posesia a 100 de euro pe zi, pentru fiecare zi petrecuta in tarile Schengen, si a 50 de Euro pe zi pentru tarile vecine Romaniei.

Mai mult, ei trebuie sa aiba asigurare medicala pe timpul calatoriei si sa aiba un bilet dus intors sau carte verde. Aceste conditii nu se aplica cetatenilor romani care calatoresc in spatiul Schengen pentru manifestari culturale, stiintifice sau de alta natura profesionala.

Persoanele care sunt invitate intr-o tara Schengen de o persoana apropiata nu trebuie sa indeplineasca aceste conditii, dar trebuie sa fie in posesia unei invitatii oficiale din partea persoanei care ii va lua in primire in tara Schegen respectiva.

Aceste conditii vor fi revazute periodic, in special pentru a cobori baremul sumei de bani stabilite.

Daca nu se constata abuzuri si nu exista pericolul ca imigratia din Romania inspre tarile Schengen sa creasca in urma eliminarii vizelor, aceasta suma va fi redusa.

Bulgaria, pentru care vizele Schengen au fost eliminate in primavara, a stabilit ca cetatenii bulgari care calatoresc in zona Schengen trebuie sa fie in posesia a 20 de Euro pe zi.

Spatiul Schengen cuprinde 13 tari ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia. Doua tari ale UE, Marea Britanie si Irlanda, nu fac parte din spatiul Schengen.

Ministerul roman de Interne a mai luat o serie de masuri privind conditiile in care cetatenii romani ies din tara de la 1 decembrie a anului in curs, masuri menite sa stopeze plecarea in strainatate a unora romani care ar putea comite acolo infractiuni.

"Daca se vor impune si alte masuri, in continuare, le vom lua", a precizat Ioan Rus.

De asemenea, Romania a semnat acorduri de readmisie cu toate tarile UE, cu exceptia Marii Britanii si Portugaliei, in cazul carora documentele au fost incheiate si urmeaza sa fie semnate cat mai curand.

Ministrul a mai spus ca, in zilele premergatoare reuniunii, va avea discutii cu ministrul belgian de Interne, a carui tara detine presedintia UE, cu cel federal al Germaniei si cu omologii sai din Franta, Italia si Spania, precum si cu comisarul din Torino.

"Pana in ultima zi, speram sa avem contacte cu toti reprezentantii statelor UE, pentru ca problema privind libera circulatie in spatiul Schengen sa fie rezolvata pozitiv", a precizat ministrul.



Ministrul de Interne Ioan Rus s-a declarat ieri optimist in privinta eliminarii vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen, decizie care urmeaza sa fie luata, la Bruxelles, in cadrul reuniunii Consiliului Ministrilor Justitiei si Afacerilor Interne din statele membre ale Uniunii Europene.

"Plec la Bruxelles cu maxim de optimism. Eu cred ca ne-am facut temele in integrum si ne-am demonstrat capacitatea de parteneri viabili pentru tarile spatiului Schengen. Sper ca acest lucru sa fie apreciat pozitiv", a declarat ministrul, citat de Mediafax, inaintea plecarii in capitala Belgiei.

Rus a adaugat ca, inca din luna ianuarie a acestui an, Romania a raspuns chestionarului pentru vize al Uniunii Europene, potrivit caruia s-a angajat la o serie de masuri, toate avand ca obiectiv libera circulatie in spatiul Schengen.

Aceste masuri se refereau la politica de securizare a frontierelor, la politica de vize, la azil, noile documente de calatorie, modificarea legislatiei - in general a aceleia care intervine in activitatea Ministerului de Interne si Ministerului Justitiei si care trebuie sa corespunda standardelor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO