Prima pagina

Caterata: Nu e un moment bun pentru investitii in locuinte

10.09.2008, 19:15 36

Compania Caterata Limited, detinuta in participatii egale de fondul austriac de investitii Immoeast si compania israeliana New Horizon, are sase terenuri de peste 300.000 de metri patrati pentru dezvoltarea de ansambluri rezidentiale in Bucuresti si in tara, a caror dezvoltare implica investitii de circa 300-400 mil. euro.
"Piata rezidentiala are o evolutie ciclica, la fel ca restul pietelor. Acesta nu este un moment potrivit pentru investitii in acest segment, dar speram ca perioada de criza sa fie cat mai scurta si vom avea rabdare cu proiectele pe care le avem in derulare", a declarat Yigal Solomon, general manager al grupului New Horizon in Romania.
Caterata a inceput, alaturi de o alta firma israeliana, Profit Building, constructia primului proiect de pe piata locala, Odyssea Residential in nordul Bucurestiului, care va cuprinde 156 de apartamente cu un pret de 1.500 euro/mp plus TVA, a caror finalizare este programata pentru anul 2010. Proiectul este finantat printr-un credit de la Alpha Bank si construit de firma israeliana Danya Cebus, agentul proiectului fiind firma Regatta.
Caterata detine participatii in alte cinci proiecte - doua alaturi de Profit Building, in Piatra-Neamt si Satu Mare, unul alaturi de Advanced Development si Salamanca Finance in Cernica, precum si in Brasov si Snagov -, urmatoarele proiecte care urmeaza a fi incepute fiind cel din Cernica si cel din Piatra-Neamt.
Investitia in aceste proiecte din partea Caterata a depasit 15 mil. euro. Pe de alta parte, Profit Building are alte sapte terenuri, pe langa cele detinute in parteneriat cu Caterata, in Bucuresti, Ploiesti sau Constanta, a caror dezvoltare ar implica investitii de peste 500 mil. euro.
Cele mai importante terenuri detinute de Caterata sunt in Satu Mare, la iesirea din oras catre granita cu Ungaria (10,5 ha), Brasov, in zona Bartolomeu (8,8 ha), Cernica, la est de Bucuresti (8,5 ha), in timp ce Profit Building controleaza un lot de 7,6 ha in Ploiesti, un teren de 4,7 ha la Navodari, Constanta, si o cladire in zona Golescu din Bucuresti, care va fi transformata in hotel.
New Horizon si Profit Building sunt listate pe bursa de la Tel Aviv, cu capitalizari de 18 mil. euro, respectiv 16 mil. euro, in timp ce Immoeast este cel mai activ jucator de pe piata locala de real estate, al carui portofoliu este evaluat la 3,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO