Prima pagina

CEO Cosmote: Scapam de pierderi, dar rata de crestere va fi mai mica decat estimarile

CEO Cosmote: Scapam de pierderi, dar rata de crestere va fi mai mica decat estimarile

Stefanos Theocharopoulos, CEO al Cosmote: Strategia nu este sa fim un operator cu cele mai mici preturi

25.07.2008, 17:43 77

Cosmote, al treilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila, estimeaza ca isi va atinge in acest an obiectivul de a trece pe profit operational pozitiv, chiar daca piata nu va atinge ritmul de crestere estimat anul trecut.
"Piata locala de telefonie mobila este una extrem de competitiva, iar preturile sunt in continua scadere. Cred ca rata de crestere a pietei nu va ajunge la nivelul estimat anul trecut, vom vedea ca in realitate avansul pietei va fi mai mic. Si in trimestrul doi am asistat la o incetinire a ritmului de crestere", a spus Stefanos Theocharopoulos, CEO al Cosmote, intr-un interviu pentru ZF. El a adaugat, pe de alta parte, ca evolutiile de pe piata nu vor impiedica operatorul sa-si atinga obiectivele financiare enuntate anterior, respectiv obtinerea unui profit operational (EBITDA) pozitiv la finele acestui an.
Cosmote a inregistrat anul trecut afaceri de 155,5 mil. euro si pierderi nete de 118,3 mil. euro. Urmatorul jucator de pe aceasta piata, dominata de Orange si Vodafone - fiecare cu afaceri de peste 1,2 mld. euro, este Telemobil (Zapp), care a incheiat 2007 cu un business de aproximativ 90 mil. euro. Atat Orange, cat si Vodafone au afisat pentru acest an rate de cresteri ale veniturilor mai mici de 10%.
In alta ordine de idei, Theocharopoulos afirma ca, in ciuda promotiilor agresive lansate de Cosmote pe piata, obiectivul operatorului nu este sa fie operatorul cu cele mai mici preturi de pe piata, ci acela de a avea oferte competitive, care sa-i permita dezvoltarea. "Obiectivul Cosmote este sa fie competitiv pe piata, si sa aiba oferte relevante. Nu ne uitam spre Zapp si RCS&RDS, ci spre Orange si Vodafone. Strategia nu este sa fim un operator cu cele mai mici preturi", a spus seful Cosmote.
In ceea ce priveste planurile companiei pentru acest an, Theocharopoulos spune ca operatorul are ca obiectiv sa lanseze pana la finele acestui an servicii 3G, care sa-i permita sa poata concura pe segmentul de date si oferte de multimedia pe mobil cu Orange si Vodafone. "Pana la finele acestui an vom oferi si servicii 3G, fie printr-o implementare a tehnologiei UMTS in frecventa de 900 MHz - pentru care exista acum atat echipamente, cat si telefoane mobile, fie prin utilizarea WiMAX. Cel mai probabil este ca vom implementa o retea 3G in 900 MHz - pentru ca este o solutie din ce in ce mai folosita in Uniunea Europeana, iar echipamentele de retea si telefoanele mobile deja sunt disponibile", a adaugat Theocharopoulos. Cosmote are de asemenea ca obiectiv sa lanseze servicii WAP, care permit accesul la internet de pe telefonul mobil, care vor fi disponibile in paralel cu serviciile i-mode.
Seful Cosmote Romania spune ca un potential factor de crestere pentru operator il reprezinta si implementarea portabilitatii numerelor de telefonie mobila pe piata locala - fapt care le va permite clientilor sa schimbe operatorul de servicii fara a-si pierde numarul de telefon. El spune insa ca succesul portabilitatii numerelor va fi direct dependent de suportul arbitrului telecom. "Autoritatile trebuie sa se asigure ca toti operatorii coopereaza si ca implementarea sa fie realizata intr-un mod eficient prin care utilizatorii sa isi poata transfera numerele cat mai facil dintr-o retea in alta. Important este, spre exemplu, cat de complicata va fi procedura: daca va fi nevoie de o singura etapa sau de doua, trei sau patru pentru a schimba operatorul."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO