Prima pagina

Certinvest iese cu un fond mutual pe real estate

21.09.2005, 19:10 17

Compania Certinvest, administratorul a patru fonduri mutuale pe piata romaneasca, va lansa in termen de doua luni un fond de investitii imobiliare, care va avea in portofoliu proiecte rezidentiale noi de dimensiuni mici sau medii.

Pe piata nu exista in prezent nici un fond mutual de acest tip.

"In momentul de fata suntem in discutii cu cativa developeri imobiliari si companii de intermediere imobiliara. Valoarea unitatilor de fond va fi de 1.000 de euro, iar perioada de detinere de minimum doi ani, detinerea minima in cadrul fondului fiind de 10.000 de euro. Orizontul de timp al investitiei va fi in stransa concordanta cu durata de dezvoltare a proiectelor imobiliare", a afirmat Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

Potentialul pietei fondurilor imobiliare din Romania este dat de necesarul estimat de aproximativ un milion de unitati rezidentiale noi. In euro, randamentele anuale pe real estate au coborat spre 8-9% , dupa ce anii trecuti castigul era de 12-15%.

"Intentionam sa strangem in prima faza peste 5 milioane de euro, de la un numar de maximum 500 de investitori. Denumirea fondului va fi Real Estate Plus, dar inca nu am stabilit forma finala", a mai spus Voicu.

"Investitiile initiale vor viza cel putin 5 proiecte imobiliare rezidentiale, pentru realizarea unei dispersii a riscului. Fondul va putea obtine venituri si din inchirierea proprietatilor in care se investeste", a mai spus Voicu.

Titlurile fondului nu vor face obiectul unei oferte adresate publicului larg, asa cum se intampla cu fondurile existente in prezent pe piata. In schimb administratorul va face oferte unui numar restrans de potentiali investitori. Certinvest este controlata de Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI).

Pe pietele externe, fondurile mutuale de real estate sunt o alternativa serioasa de plasament datorita faptului ca permit investitorilor o expunere pe acest domeniu cu investitii relativ reduse. Piata fondurilor de investitii imobiliare din Ungaria, spre exemplu, a inregistrat un boom in urma unei legi care reglementeaza activitatea acestor fonduri. Activele fondurilor de acest tip de pe piata vecina au depasit 100 de milioane de euro in 3-4 ani, potrivit presedintelui Certinvest.

Fondurile de investitii imobiliare sunt incluse in categoria "Alte Organisme de Plasament Colectiv" (AOPC) de catre legislatia pietei de capital si nu trebuie sa se supuna reglementarilor mult mai stricte in privinta structurii portofoliilor care sunt impuse actualelor fonduri mutuale.

Spre deosebire de fondurile mutuale care functioneaza in prezent, AOPC pot face plasamente pe piata imobiliara, in actiunile unor companii care nu sunt cotate pe Bursa sau in efecte de comert cum ar fi cambiile.

Piata romaneasca a fondurilor mutuale se apropie de 100 de milioane de euro. Daca in anii trecuti cele mai multe fonduri mutuale plasau banii investitorilor in cea mai mare parte in depozite bancare sau titluri de stat, acum scaderea puternica a dobanzilor i-a determinat pe administratori sa-si mareasca expunerea pe actiuni, avand in vedere ca Bursa a crescut, aducand randamente mari.

Certinvest administreaza fondurile Tezaur, Capital Plus, Intercapital si Orizont cu active de 22,6 milioane lei (6,5 mil. euro). alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO