Prima pagina

Cine pariaza 1 mil. dolari pe Cazinoul Sinaia?

31.03.2003, 00:00 45

Place your bets! Cazinoul din Sinaia este scos la licitatie, iar miza minima este un milion de euro. Dar cate companii vor fi insa interesate sa investeasca intr-un vechi cazino, de mare succes in perioada interbelica, in conditiile in care sumele necesare de investit sunt de fapt ordinul milioanelor de dolari, iar numarul potentialilor clienti nu pare a fi prea mare?
Consiliul Local al orasului Sinaia va incerca sa concesioneze pe 20 de ani cladirea cazinoului din localitate unei companii dispuse sa investeasca minimum un milion de euro in refacerea cladirii si operarea unui cazino.
Redeventa minima pe care o va plati operatorul este de 400.000 euro anual, suma la care se va adauga 5% din fondul de rulment lunar (activele nete ale companiei pe termen scurt-n.red), a declarat Ziarului Financiar Alin Filip, functionar in cadrul Consiliului Local.
Proprietarii autohtoni de cazinouri nu par interesati de o asemenea investitie. "Am auzit de acest proiect, dar nu cred ca are mari sanse de reusita. Investitiile intr-un cazino din Bucuresti sunt de 3 mil. $, astfel incat intr-unul ca cel din Sinaia sau Constanta se ridica la 5-6 mil. $, iar acesti bani nu-i poti scoate pentru ca taxele sunt foarte mari in acest sector. In Sinaia spre exemplu nu exista aeroport, iar jucatorii nu poti sa-i aduci in Bucuresti sa joace, daramite la asa distanta. Nu cred ca vor veni investitorii daca taxele si legislatia raman in aceasta forma, descurajanta", afirma Sorin Constantinescu, directorul Grand Casino Romania de la hotelul Athenee Palace Hilton din Bucuresti.
Constantinescu afirma ca in Croatia, in statiunea litorala Dubrovnik, cazinourile parasite sau partial distruse dupa razboi au fost date gratis investitorilor, care sa le renoveze si sa le fooseasca.
Pe de alta parte, surse Ministerul Turismului afirma ca firme straine au inceput sa se intereseze de cazinourile din perioada interbelica, dupa ce a anuntat ca intentioneaza sa lanseze un program prin care sa reabiliteze aceste active. Prin acest program, cazinouri ca cele din Constanta, Sinaia, Vatra Dornei, Herculane si Slanic Moldova vor fi incluse in circuitul turistic international.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO