Prima pagina

Consiliul de administratie al OTE discuta la Bucuresti relansarea Cosmorom

21.09.2005, 19:10 17

Consiliile de administratie ale operatorilor greci de comunicatii OTE si Cosmote se vor reuni in mod exceptional saptamana aceasta la Bucuresti, pe agenda discutiilor fiind relansarea operatorului de telefonie mobila Cosmorom, pe care vor sa-l aduca pe profit in patru ani, si listarea la Bursa a RomTelecom.

Delegatia care vine de la Atena este condusa de presedintele OTE, Panagis Vourloumis. OTE este actionar majoritar la RomTelecom si detine Cosmorom, prin CosmOTE, compania sa de telefonie mobila. Vourloumis a preluat conducerea OTE anul trecut in mai, intr-un moment in care compania greaca era intr-o situatie destul de dificila. Surse de pe piata comunicatiilor apreciaza ca grupul OTE este prezent la un asemenea nivel in Bucuresti pentru ca Romania a devenit o tara strategica pentru investitiile grecilor, dar si pentru ca exista un model care trebuie studiat indeaproape: RomTelecom, care a trecut de la pierderi la profit in ultimii doi ani si si-a schimbat din mers strategia, reorientandu-se de la accentul pe serviciile de voce aflate sub asediul telefoniei mobile la cele de date si Internet. RomTelecom a raportat pe trimestrul doi 2005 un profit net de 57,6 milioane de euro, in crestere cu 519% fata de perioada similara a anului trecut, iar cumulat de la inceputul anului, castigul obtinut a fost de 103,7 milioane de euro, cu 434% mai mult decat in primele sase luni ale lui 2004.

In iunie anul acesta, Cosmote a platit 120 milioane euro pentru a obtine controlul asupra operatorului Cosmorom, aflat din 2003 intr-o situatie critica. La momentul preluarii, datoriile de 200 milioane de euro acumulate de Cosmorom au fost achitate sau anulate. Cosmote are 6,6 milioane clienti in cinci tari balcanice, incercand sa-si consolideze prezenta regionala prin achizitia Cosmorom si sa-si pastreze pozitia de unul dintre primii cinci operatori de telefonie mobila din Europa. Cosmote s-a remarcat pe piata greaca de telefonie mobila, unde a reusit sa se plaseze pe primul loc desi intrase ultimul pe piata, cu cinci ani in urma competitorilor Vodafone si Telecom Italia SpA.

Dupa preluarea Cosmorom, care detine in prezent o cota de sub 1% din piata romaneasca de telefonie mobila, CosmOTE si-a redus estimarile financiare, tinta de crestere pentru perioada 2005 - 2007 fiind revizuita la 8-12% fata de 12-15%, nivel stabilit anterior. Suma vehiculata pentru investitiile necesare operatorului roman este de aproximativ 400 mil. euro.

Anterior vizitei la Bucuresti, presedintele OTE, Panagis Vourloumis, spunea ca se asteapta ca operatorul Cosmorom sa treaca pe profit inainte de anul 2009. De asemenea, delegatia greaca vine in Romania intr-un moment in care statul roman pregateste cotarea la Bursa a unui pachet de actiuni RomTelecom, cel mai probabil la inceputul anului viitor. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO