Prima pagina

Danila crede ca statul e bun de actionar la BCR

10.12.2002, 00:00 20

Presedintele Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, crede ca statul este un actionar bun pentru banca si sustine ideea unor societati romanesti cu capital de stat care sa se dezvolte la nivel regional.
"Nu spun ca proprietatea privata nu are valorile ei, dar, in cazul BCR, calitatea managementului si atitudinea actionariatului au o valoare deosebita", afirma Danila. Din punctul sau de vedere, calitatea managementului si atitudinea actionarului "conteaza mult mai mult decat forma de proprietate". "Sa fim realisti, in cazul BCR, acestea isi spun cuvantul", spune Nicolae Danila.
Inainte de a prelua conducerea acestei banci de stat, Danila a lucrat timp de 19 ani in sectorul privat, la trei mari banci americane.
Declaratiile presedintelui celei mai mari banci romanesti survin dupa cel de-al doilea esec al autoritatilor in incercarea de a gasi un investitor privat care sa preia pachetul majoritar de actiuni.
Autoritatile romane nu s-au intristat din cauza ca la BCR nu a venit nici un investitor, ci dimpotriva. Mentinerea controlului statului in cea mai mare banca are o sustinere larga, desi contrazice angajamentele luate fata de FMI si UE.
In acelasi timp, Danila afirma ca sunt foarte multe variante de continuare a procesului de privatizare, "dar trebuie sa dam semnale ca este un proces continuu".
Invitarea BERD si IFC de a participa acum la privatizarea BCR, inainte de a fi gasit un investitor strategic, ar fi o varianta "foarte buna si profitabila", crede presedintele BCR.
"Daca BERD si IFC ar intra, pentru o perioada, ar fi benefic pentru ca aceste institutii nu intra intr-o investitie de capital fara a avea siguranta profitului la exit. Ar acorda sprijin pentru privatizare, iar peste 4-7 ani ar iesi", spune Danila. 
Oricum, concluzia sa dupa al doilea anunt de privatizare fara oferte este ca "pentru moment, strategia cu un investitor strategic nu merge".
 In perioada urmatoare, Executivul se va consulta cu FMI si BM in vederea modificarii strategiei de privatizare a BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24