Prima pagina

De la comert la productie: Altex si-a construit o fabrica de computere langa Bucuresti

21.03.2006, 00:00 99

Omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul si presedintele Altex, cel mai mare retailer autohton de electronice si electrocasnice, a investit 1,4 milioane de euro intr-o linie automata de fabricatie a computerelor care va fi inaugurata astazi. Noua unitate de productie va functiona in cadrul Complet Electro Serv. (CES), divizia de productie IT a Altex, si se afla in parcul logistic CEFIN, in apropiere de Bucuresti. Linia de asamblare computere este o investitie 100% Altex si a fost finantata cu ajutorul Raiffeisen Leasing.

CES asambleaza din 2004 computere sub marca Davio in acelasi parc logistic.

"Piata romaneasca de computere va creste cu siguranta. Actualmente este dominata de branduri externe, in vreme ce marcile locale platesc in unele cazuri tribut compromisurilor calitative", a declarat pentru ZF Gabriel Jitaru, directorul Complet Electro Serv. "Platforma pe care o inauguram astazi automatizeaza procesul de productie, ceea ce va duce la cresterea gradului de fiabilitate a computerelor Davio. Cu alte cuvinte, prin investitia noastra va aparea pe piata din Romania prima alternativa reala la computerele de brand extern", a explicat el.

Altex a vandut anul trecut peste 60.000 de computere Davio, obtinand o cota de piata de 30% pe sectorul retail, conform oficialilor grupului. Noua linie de productie a fost supervizata din punctul de vedere al standardelor de calitate de specialisti ai gigantului mondial in cipuri Intel, iar pe partea de sofware, de Microsoft, au declarat oficiali ai grupului.

Aceasta investitie este doar inceputul, spune Gabriel Jitaru. In functie de evolutia pietei si de solicitari, linia poate fi completata cu alte module.

Aproximativ 50 de angajati lucreaza pe noua platforma. In functie de dezvoltarea acesteia, va creste si echipa, spune managerul CES.

Care ar fi justificarea unei asemenea investitii?

"Sunt doua categorii de avantaje in momentul in care analizam o asemenea investitie: mana de lucru calificata si inca sub costurile multor tari, ceea ce va pastra un nivel de competitivitate bun, si flexibilizarea (adaptarea) nivelului de sisteme asamblate cu volumul vanzarilor la un anumit moment, apreciaza Catalin Patrasescu, managing partner la compania de consultanta Smartpoint.

CES poate produce orice fel de configuratii de computere, pornind de la cele simple, pana la cele multimedia, precum Davio Multimedia Center, care functioneaza ca DVD player, consola de jocuri, computer propriu-zis si robot telefonic. Noua platforma include si un departament de Cercetare-Dezvoltare cu ajutorul careia CES va produce servere pentru piata intermediara, intre serverele profesionale si cele de uz comun.

Computerele asamblate de CES sunt destinate atat pietei interne cat si celei externe, au mentionat managerii Altex. Pentru piata interna, grupul se afla in cautare de distribuitori pentru fiecare judet pentru realizarea unei retele de dealeri nationale. Capacitatea de productie a noii platforme este de 10.000 de computere pe luna pentru un singur schimb de lucru si poate creste in functie de comenzi.

In aproximativ o luna Altex va mai lansa o marca de computere. In ceea ce priveste eventualitatea asamblarii de computere portabile (notebook) aceasta nu poate fi discutata decat cel mai devreme anul viitor, din cauza complexitatii mai mari a acestor produse, a explicat Costin Soare, sales & marketing manager IT&C la Altex.

Altex opereaza peste 120 de magazine sub doua branduri - Altex si Media Galaxy. Anul trecut a avut o cifra de afaceri de 275 de milioane de euro, in crestere cu 89% fata de 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO