Prima pagina

Decontarile din sistemul bancar au inghetat doua ore

31.08.2000, 00:00 15



Sistemul national de plati si decontari (SNPD) din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a fost blocat ieri aproximativ doua ore si jumatate din cauza unei greve spontane a salariatilor, potrivit reprezentantilor din banci, dar oficialii BNR au pus aceasta intrerupere pe seama unei defectiuni tehnice, refuzand sa admita existenta unei revolte.

Prin SNPD se fac toate platile, decontarile si compensarile interbancare la nivel national, astfel incat toate inteprinderile private sau de stat au fost in imposibilitatea de a-si transfera banii dintr-un cont in altul pentru salarii sau alte plati.

"Salariatii departamentului de decontari bancare din BNR au intrat in greva spontana, refuzand sa faca orice plata sau decontare, motivand ca transpunerea sistemului de plati si decontari nationale din jurisdictia BNR in cea a TransFonD va atrage dupa sine, pe de o parte, reducerea de personal - intrucat tot sistemul va fi informatizat - si, pe de alta parte, dimiunarea salariilor", au declarat surse autorizate.

Sistemul national de plati, care include operatiunile de transferuri interbancare si cele ale Trezoreriei de Stat, va fi preluat de la BNR la 1 septembrie de catre TransFonD, o societate detinuta in comun de BNR si 28 de banci.

"Pe parcursul zilei a fost o scurta pauza generata de aparitia unor probleme de ordin tehnic care totusi au fost rezolvate in timp util", sustine, pe de alta parte Mugur atet, purtatorul de cuvant al BNR..

Blocarea operatiunilor pentru mai multe ore a provocat nemultumire in randul bancilor, acestea neputand sa faca practic nici o tranzactie in lei, cu atat mai mult cu cat ieri a fost penultima zi pentru constituirea rezervei minime obligatorii.

Unele dintre acestea, care aveau de primit bani, au fost in tot acest timp pe sold zero.

"Oprirea sistemului de decontari interne, chiar si pentru cateva ore, este echivalenta cu aplicarea unui garou la mana, adica in cateva minute se blocheaza totul", a afirmat Eugen Radulescu, presedintele Comitetului de Administrare al Bancii Agricole.

"A fost un dezastru total, mai ales ca pentru cateva ore nu am avut nici un fel de informatie despre soldurile noastre", a spus si Adrian Batagui, directorul departamentului de trezorerie de la Piraeus Bank Romania.

Mariana Diaconescu, directoarea departamentului de decontari bancare, nu a fost destituita din aceasta functie, desi initial, potrivit tot surselor din piata, conducerea BNR ar fi adoptat o astfel de masura. Sistemul national de plati a fost infiintat de BNR in 1995.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO