Prima pagina

Depozitele, valuta si actiunile, aspirator de plasamente

05.01.2004, 00:00 13



Brokerii de la Bursa de Valori estimeaza ca si in 2004 actiunile vor oferi, in medie, randamente mult mai bune decat dobanzile bancare si titlurile de stat. Perspectivele par cu atat mai incurajatoare cu cat euro, principalul concurent in 2003, nu pare a mai avea acelasi potential de crestere. Cat despre dolar aproape ca nici nu se mai poate vorbi la capitolul plasamente, tinand cont ca anul trecut pentru prima data in ultimii 14 ani leul s-a intarit cu aproape trei puncte procentuale in raport cu moneda americana.



"Mizez din nou pe randamente bursiere anuale de 25 - 30%, obtinute fara riscuri ridicate. Romania merge clar spre Uniunea Europeana, economia creste, multe din companiile listate arata din ce in ce mai bine iar acest lucru se va vedea si in evolutia actiunilor", afirma Rares Nilas, director general la BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.



Bursa de Valori intra in 2004 dupa un an excelent - 2002 (cand cotatiile s-au dublat) si unul bun - 2003 (cand piata a crescut cu 30%).



"In ultimii ani, Bursa a oferit randamente de peste doua ori mai mari comparativ cu inflatia si ma astept ca tendinta sa se mentina si in 2004. Economia creste iar la Bursa sunt listate unele din cele mai bune companii romanesti. Potentialul este mare mai ales pentru actiunile de la categoria intai", spune Nicolae Ghergus, director de operatiuni la Active International.



Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision, considera ca ascensiunea indicelui BET va fi influentata puternic anul acesta de "reintrarea in joc" a Bancii Transilvania si a BRD. Cele doua actiuni au avut in 2003 un an mai slab, datorita scaderii profiturilor in termeni reali, insa au dat semne de revenire in ultimile saptamani de tranzactionare.



Ca plasamentele pe piata de capital au fost si sunt inca printre cele mai rentabile o dovedesc cifrele, dar asta doar pentru cei cu nervii tari si dispusi la risc. Fara discutie conservatorii au mizat si vor miza in continuare pe plasamentele in euro si pe depozitele bancare.



Anul trecut s-a dovedit pentru cei care au mizat pe euro - cu o crestere de aproape 18% - cel de-al doilea an de castig substantial, randamentul lunar fiind poate depasit doar in a doua parte a anului de depozitele bancare in lei. Dupa scaderea din prima parte a anului a dobanzilor bancare la lei pana la nivele real negative (dobanda lunara nu mai acoperea inflatia), partea a doua a anului a adus o inversare de trend si majoritatea bancilor au crescut din nou dobanzile platite la depozitele bancare in lei in medie cu 50%.



Dealerii si trezorierii spun insa acum ca anul acesta vom asista la o temperare a cresterii cursului leu/euro - generata de atingerea euro pe pietele externe a unui maxim in jur de 1,35 dolari, mizeaza pe o volatilitate mai mare a raportului leu/dolar si cred ca dobanzile vor intra din nou pe un trend descendent, dar doar din aprilie-mai incolo.



"Desi pragul de 1,3 dolari pentru un euro nu mai pare in acest moment atat de departe, cred ca sansele ca dolarul sa-si mai revina sunt mai mari. Cu toate ca e destul de greu de facut estimari valorice, si sunt multi factori la mijloc, mergand pe o inflatie 10,5-11% si plecand de la premiza ca aprecierea leului fata de cosul valutar se va situa, cel putin dupa primele declaratii oficiale, in jur de 2% atunci deprecierea leului ar putea fi anul acesta mai aproape de 8,5-9%", crede Cristian Ditescu, senior dealer la ABN Amro.



Plecand de la estimarile analistilor de pe pietele externe care vad pentru anul acesta o revenire in forta a dolarului - raportul euro/dolar fiind estimat pentru sfarsitul anului la 1,15 - o depreciere a leului de aproape 9% fata de cosul valutar (format in proportie de 75% din euro si 25% din dolari) s-ar traduce printr-un curs de schimb leu/dolar la sfarsitul lui 2004 in jur de 38.200 , respectiv un curs leu/euro mai aproape de 44.000 de lei.



Procentual, ar insemna ca euro sa creasca anul acesta cu doar 7%, in timp ce dolarul va recupera tot terenul pierdut in fata leului in ultimii ani inregisand un avans de peste 15%.



"Referitor la dobanzi cred ca acestea vor intra pe un trend descendent, dar nu mai repede de sfarsitul lui aprilie. Oricum scaderea va fi graduala si mult mai bine controlata, pentru a se evita situatiile de anul trecut. La sfarsitul anului, dobanda de interventie a bancii centrale, care este considerata de fapt dobanda de referinta pentru piata monetara, s-ar putea situa in jur de 15,5-16%", crede si Cristian Sporis, trezorierul Raiffeisen Bank.



Cine va castiga sau cine va pierde va ramane insa de vazut, flerul si inclinatia catre risc atarnand greu in luarea deciziilor.
oana.nuta@zf.ro ; laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24