Prima pagina

Din zece CD-ROM-uri am ajuns sa platim trei

04.06.2003, 00:00 13

Rata pirateriei software in Romania a scazut cu cinci procente intr-un singur an, ajungand la sfarsitul lui 2002 la 70%, anunta BSA, asociatia care reprezinta interesele producatorilor de programe informatice. Este pentru prima data cand rata pentru Romania este mai mica decat media corespunzatoare regiunii est-europene, aflata in prezent la valoarea de 71%.
Cu toate acestea, Romania se afla in continuare printre tarile in care cea mai mare parte a programelor informatice sunt piratate. Intr-un clasament efectuat de International Planning and Research Corporation (IPR) pentru BSA, Romania ocupa a 18-a pozitie in topul tarilor cu cea mai ridicata rata a pirateriei in domeniul programelor informatice, fiind depasita, printre altele de Vietnam, China sau India.
"Rata pirateriei este legata de dezvoltarea economica a tarii. Nu putem avea in mod sigur o rata de 30% precum Statele Unite dar putem avea o piraterie sub 60%", a declarat pentru ZF Florin Talpes, directorul general al firmei Softwin, unul dintre producatorii romani ale carui interese sunt reprezentate de BSA.
Pierderile inregistrate de producatorii de software in Romania in 2002, ca urmare a gradului ridicat de utilizare a softurilor ilegale, sunt estimate de BSA la 25,5 milioane de dolari."In continuare, trei aplicatii din patru sunt instalate ilegal, ceea ce afecteaza considerabil producatorii de software, locali sau internationali, prin descurajarea investitiilor in cercetare si dezvoltare", afirma avocatul Nicolae Burchel, reprezentant legal al BSA pentru Romania.
La nivel mondial, rata pirateriei software era la sfarsitul lui 2002 de 39%, cauzand producatorilor pierderi anuale estimate la peste 13 miliarde de dolari. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO