Prima pagina

Draka discuta achizitia Romcab cu Paneuro

14.02.2006, 21:10 74

Grupul olandez Draka, unul dintre cei mai mari producatori de cabluri din lume, poarta discutii pentru achizitionarea afacerii Romcab Targu Mures de la actionarul sau majoritar, grupul Paneuro, au declarat pentru ZF surse de pe piata.

Grupul Paneuro detine aproximativ 86% din actiunile Romcab, societatea de brokeraj SSIF Broker Cluj - 7,17%, restul actiunilor fiind detinute de actionarii minoritari de pe Rasdaq, unde sunt listate titlurile companiei.

Vanzarea pachetului de actiuni Romcab, detinut de Paneuro Company, firma controlata de omul de afaceri Zoltan Prosszer, este estimata la 10 - 12 mil. euro, potrivit ultimelor informatii disponibile.

Valoarea vehiculata este dubla comparativ cu capitalizarea bursiera a Romcab, care acum este de 5,2 mil. euro, la un pret de 3,3 lei pe actiune.

Reprezentantii Romcab au confirmat ca exista negocieri de vanzare a producatorului de cabluri de mai multa vreme cu mai multi investitori, insa nu au dorit sa faca alte comentarii pe acest subiect.

De asemenea, reprezentantii grupului Draka, cu afaceri estimate la 1,8 mld. euro in 2005, au precizat ca nu doresc sa faca niciun comentariu.

Grupul olandez cuprinde Draka Comteq (pentru cabluri de telecomunicatii - din care Draka detine 50,1%, iar Alcatel - 49,9%) si Draka Cableteq (pentru cabluri cu alta destinatie). Draka are operatiuni in 22 de tari din Europa, America de Nord si de Sud, Asia, numarand peste 7.850 de angajati.

Capitalizarea Draka Holding NV pe bursa Euronext Amsterdam este de 551 mil. euro.

Cel mai important actionar al grupului olandez este Flint Beheer BV (companie de servicii financiare a celui mai mare grup privat olandez SHV), bancile olandeze ING, Rabobank si Fortis, companiile de servicii financiare Ducatus si Fidelity, care impreuna detin circa 70% din Draka.

Discutiile Paneuro cu potentiali investitori au inceput cu peste un an in urma, in contextul in care producatorul de cabluri a intrat in reorganizare judiciara in toamna lui 2004.

Romcab a realizat anul trecut, potrivit administratorului Csaba Gombos, o cifra de afaceri de aproape 10 mil. euro si o rata a profitului de 1%.

"Anul acesta, cifra de afaceri ar putea ajunge la 14-15 mil. euro cu o rata a profitului de 5-7%, deoarece avem contracte noi, printre care si unul pentru divizia europeana a Delphi", spune Gombos.

Exportul catre piete din Europa are o pondere importanta in afacerile producatorului si distribuitorului de cablaje electrice, printre clientii sai de pe piata interna numarandu-se producatorii de electrocasnice Arctic si Electrolux.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO