Prima pagina

Dupa 24 de ore, nimic clar despre explozia de la Monet

08.11.2002, 00:00 17

Anchetatorii nu reusisera pana aseara sa se puna de acord in privinta tipului de dispozitiv exploziv care a fost detonat miercuri seara la Liceul Jean Monet din Capitala si nici sa stabileasca mobilul si autorul atacului.
Astfel, surse militare au declarat ca este exlusa posibilitatea ca explozia de la liceu, care s-a soldat cu cinci victime sa fi fost provocata de o grenada defensiva. Ei inclina sa creada ca a fost vorba despre un dispozitiv artizanal, potrivit Mediafax.
Surse din cadrul Serviciului de Protectie si Paza au declarat ca, daca ar fi fost vorba despre o grenada defensiva, "mureau toti pe o raza de cativa metri", referindu-se la copiii aflati dincolo de gardul scolii, la mica distanta de locul deflagratiei.
Politistii vor putea identifica exact ce fel de exploziv a fost folosit dupa ramasitele de la fata locului si dupa ce va fi gasit focosul grenadei. Faptul ca a fost gasit cuiul grenadei printre blocurile din apropierea liceului, la 50 de metri distanta de locul deflagratiei, nu este relevant pentru identificarea dispozitivului.

Trei ipoteze
Anchetatorii au precizat ca principalele ipoteze luate in calcul sunt o posibila reglare de conturi, o razbunare sau un eventual act de teribilism.
Premierul Adrian Nastase a avut o intalnire de o ora cu ministrul de interne, loan Rus, tema discutiilor privind tot evolutia cercetarilor cu privire la explozie.
"Institutiile statului cu atributii in domeniul ordinii si al sigurantei publice trebuie sa fie mai atente si mai vigilente si sa inteleaga ca exista multi nebuni care, pentru ritualuri satanice sau pentru alte motive legate de viata lor personala, pot recurge la atacuri cu bombe, de genul celui inregistrat miercuri seara, la liceul Jean Monet. Sper sa fie mai putine cazuri in care jandarmii stau la caldura in interiorul scolilor", a afirmat Nastase.
La randul sau, presedintele Ion Iliescu a declarat ca trebuie luate neaparat masuri speciale impotriva clanurilor mafiote, intrucat "se pare" ca incidentul de la liceu a fost provocat de confruntarile intre gupurile mafiote.
Ipoteza reglarii de conturi intre clanuri mafiote a pornit de la faptul ca eleva cel mai grav ranita este fiica lui Nicolae Ciuraru. Doi membri ai bandei Ciuraru au fost retinuti de Politie, in ultima luna, pentru implicare in trafic de moneda falsa. Surse judiciare, citate de Mediafax, au declarat ca printre persoanele care au raspuns intrebarilor puse de anchetatori s-a numarat si Ciuraru.
Explozia din incinta liceului bucurestean "Jean Monet" a readus in discutie problema sigurantei scolilor, conducerea Ministerului Educatiei solicitand inspectoratelor scolare sa ia masuri pentru revizuirea regulamentelor unitatilor de invatamant.
In cursul zilei de ieri, primarii de sector din Capiala au decis sa treaca la masuri speciale de protectie in zona scolilor si a liceelor, completand astfel dispozitiile Ministerului Educatiei.

Masuri speciale in toata tara
Politia si Jandarmeria au luat ieri masuri speciale de ordine publica, in toata tara, dupa incidentul produs la liceul Jean Monet. Surse din Politie au declarat ca "aceste masuri se impuneau pentru linistea cetatenilor si prevenirea unor evenimente negative, nu neaparat de genul celui de la Liceul Jean Monet, care a creat panica in randul populatiei". Astfel, Politia de Ordine Publica isi va suplimenta efectivele din strada. Sursele citate au apreciat adoptarea acestor masuri drept "o stare de alerta fireasca dupa evenimentele de miercuri, si nu o stare de asediu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO