Prima pagina

E.ON: Am ales Moldova pentru ca acolo vor creste afacerile

04.10.2005, 19:51 24

Concernul german E.ON, una dintre cele mai mari companii de utilitati din lume, a preferat sa-si aleaga ca baza de operatiuni in Romania zona Moldovei, apreciind ca acolo este un potential mai ridicat de crestere al afacerilor comparativ cu alte regiuni.

Germanii controleaza intreaga distributie de gaze si electricitate din Moldova, in urma achizitiei pachetului majoritar la Electrica Moldova pentru 100 milioane de euro, respectiv a Distrigaz Nord, unde investitia se ridica la 304 mil. euro.

E.ON este printre putinii investitori straini ale caror operatiuni sunt concentrate in partea de nord - est a tarii, una dintre cele mai sarace din Romania.

Corporatia anglo - indiana Mittal Steel, cel mai mare grup siderurgic din lume, are sediul operatiunilor locale la Galati, detinand fostul Sidex.

Intrebat de ce E.ON a ales Moldova pentru a intra pe piata energiei, Walter Hohlefelder, membru al Consiliului de Administratie al companiei E.ON Energy, a raspuns: "Moldova este o zona in care consideram ca afacerile vor creste mai repede in perioada urmatoare".

Pana acum, investitorii straini s-au orientat masiv catre Capitala, iar altii si-au stabilit cartierul general al operatiunilor locale fie in Transilvania - precum Selgros (comert) sau Carmeuse (var) la Brasov, Mol (petrol) la Cluj, Smithfields (industria carnii), Solectron (IT&C), Continental (componente auto) la Timisoara, fie in sud - cazul producatorului francez de automobile Renault la Pitesti.

Planurile E.ON vizeaza alte achizitii in Moldova, unde si-a exprimat deja interesul pentru preluarea proiectului de utilitati Suceava, dar si o extindere a operatiunilor spre alte zone.

"E.ON va deveni unul dintre cei mai mari investitori din Romania. Ne intereseaza si Electrica Muntenia Sud, Muntenia Nord sau chiar distributiile de energie din Transilvania", a mai spus Hohlefelder. El a precizat ca grupul german este interesat sa-si construiasca un portofoliu integrat de activitati pe plan local, de la producere la distributie. Concernul german E.ON a investit 100 de milioane de euro pentru a prelua 51% din titlurile filialei din Moldova a societatii de distributie a electricitatii Electrica, achitand direct 31,4 milioane de euro pentru preluarea unui pachet de 24,62% din actiuni, operatiune urmata de o majorare de capital in valoare de 68,6 milioane de euro. Aceasta suma va fi supusa unui proces de ajustare influentat de evolutia datoriilor nete ale companiei privatizate.

Electrica Moldova se va numi E.ON Moldova, au mai spus reprezentantii grupului german. Compania alimenteaza cu energie sapte judete, avand peste 1,3 milioane de clienti si a raportat in 2004 o cifra de afaceri de 241 mil. euro.

In ceea ce priveste investitiile in compania nou preluata, reprezentantii E.ON au mentionat ca sumele provenite din majorarea de capital vor fi utilizate cu precadere in infrastructura si in imbunatatirea serviciilor.

"Sunt necesare investitii importante si pe partea de IT", a declarat Henning Probst, reprezentantul E.ON pentru Romania. Acesta a mai spus ca vor fi operate si unele schimbari in managementul firmei, fara a preciza insa si pozitiile vizate.

Grupul german mai este prezent in Romania prin divizia de gaze Ruhrgas, proprietarul distribuitorului Distrigaz Nord. E.ON Ruhrgas mai detine actiuni si la compania producatoare de energie electrica si termica CCNE, precum si la furnizorul de gaze local Congaz Constanta.

E.ON Energie este unul din cei zece investitori care au depus o scrisoare de intentie pentru achizitionarea pachetului majoritar la Electrica Muntenia Sud, societatea care furnizeaza electricitate in Bucuresti si in judetele Ilfov si Giurgiu. Pe lista celor interesati se mai afla RWE, EnBW (Germania), grupurile spaniole Iberdrola si Union Fenosa, AES (SUA), CEZ (Cehia), Enel (Italia) sau Gaz de France (Franta).

Pe piata distributiei de electricitate au intrat in acest an italienii de la Enel cu achizitia filialelor Electrica din Banat si Dobrogea, respective cehii de la CEZ prin preluarea celei mai mari filiale, cea din Oltenia.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO