Prima pagina

E un moment bun pentru investitii la Bursa?

01.02.2008, 16:12 22

Sa cumpar acum sau sa mai astept?
Aceasta e intrebarea care-i framanta in aceasta perioada pe cei mai multi dintre investitorii la Bursa, dupa ce scaderile puternice din ultima luna au facut ca majoritatea actiunilor sa ajunga la preturi atractive.
Actiunile BRD, cea mai mare banca listata, au pierdut de la inceputul anului 30%, desi banca a raportat in primele noua luni ale anului trecut o crestere semnificativa de profit, iar SIF-urile s-au corectat in medie cu 20%, desi nu au aparut niciun fel de stiri negative care sa justifice o astfel de corectie, iar majoritatea analistilor le considera in continuare supraevaluate.
Practic, toate actiunile companiilor lichide de pe Bursa au inregistrat scaderi masive, determinate in special de vanzarile unora dintre fondurile straine care au iesit de pe toate pietele emergente din regiune.
Chiar daca situatia s-a mai linistit in ultima vreme si scaderile sunt urmate si de usoare reveniri, brokerii nu se grabesc sa estimeze sfarsitul trendului descendent si inceputul revenirii. Majoritatea sustin ca miscarile Bursei de la Bucuresti sunt dictate in continuare de evolutiile burselor internationale, iar cata vreme se vorbeste in continuare de o incetinire a economiei globale nu se poate spune ca raul a trecut.
Analistii bancii austriece Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, sustin ca la ora actuala actiunile nu sunt scumpe pe pietele internationale, deci nu trebuie sa ne asteptam la un declin precum cel inregistrat din 2000 pana in 2003. Ei mai spun insa ca erorile comise de bancile centrale, precum si fluxurile de stiri corporatiste negative si, de asemenea, probabilele revizuiri negative ale prognozelor referitoare la profituri vor alimenta in continuare turbulentele de pe pietele de actiuni.
"Probabil ca am asistat deja la jumatate din corectie. Este posibil ca in urmatoarea perioada sa se inregistreze cresteri, urmate de un val de vanzari, pana cand situatia se va echilibra incepand cu aprilie sau mai", spun analistii Erste Bank.
Ei recomanda investitorilor sa nu vanda in panica, ci sa astepte revenirea pietei, sa investeasca pe un orizont de timp mai indelungat, de 6-12 luni, si sa aleaga companiile cu indicatori fundamentali buni, care au o baza de dezvoltare a profiturilor durabila.
De asemenea, ei recomanda investitorilor sa cumpere pachete mici de actiuni si sa-si faca treptat intrarea in piata, profitand si de scaderile temporare de pret.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO