Prima pagina

Economiile populatiei scad de la o zi la alta

08.09.2000, 00:00 6



Economiile populatiei in lei in sistemul bancar continua sa scada in termeni reali, pe fondul indreptarii resurselor financiare catre titlurile de stat si catre valuta, dar si ca urmare a reducerii generale a economisirii.

"Exista informatii potrivit carora majoritatea populatiei a inceput sa dezeconomiseasca, acest lucru avand implicatii, in sensul inrautatirii, in structura consumului", a declarat pentru Ziarul Financiar Valentin Scarlat, vicepresedintele Daewoo Bank Romania.

Potrivit ultimelor date furnizate de BNR, in luna iulie volumul titlurilor de stat in lei destinate populatiei s-a majorat cu 4,1%, in timp ce ponderea economiilor populatiei din banci in masa monetara a atins minimul din ultimii ani, respectiv 28,5%.

"Tendinta deponentilor de a investi in certificatele de trezorerie emise de Finante este fireasca atata timp cat dobanzile oferite sunt superioare celor practicate de alte institutii financiare, iar riscul asumat este cel mai mic din piata", a afirmat si Costin Donoaica, presedintele Banca Comerciala a Greciei-Romania.

Desi, in termeni nominali, economiile populatiei au crescut in iulie cu 0,9%, de la inceputul anului - tinand cont ca inflatia pe primele sapte luni a fost de 24,1% - acestea au scazut in termeni reali cu peste 4%.

"Scaderea in termeni reali a economiilor populatiei era de asteptat mai ales datorita faptului ca tinta de inflatie nu a fost respectata, dar si pentru ca bancile au incercat sa mentina o marja favorabila, in conditiile de ansamblu ale pietei, intre dobanzile bonificate si cele practicate pe piata interbancara.

Sa nu uitam ca bancile au fost nevoite sa se alinieze permanent la piata, la dobanzile practicate de MF" , a declarat Scarlat.

El a adaugat ca principalele cauze care au condus la scaderea economiilor populatie au fost dobanzile real negative, deprecierea leului in raport cu dolarul si inflatia. "Acest trend urmat de economii are un impact negativ si asupra produsului investitional, data fiind intercorelarea dintre cei doi indicatori.

In plus, aceasta scadere in termeni reali afecteaza puterea de cumparare, via scaderea nivelului de trai", explica oficialul de la Daewoo Bank Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO