Prima pagina

Ezer Weizman s-a tinut de cuvant

11.07.2000, 00:00 15



Presedintele israelian Ezer Weizman si-a dat demisia, ieri, punand capat unei cariere publice de peste o jumatate de secol, inceputa ca pilot de vanatoare si incheiata in urma unui scandal de coruptie.

Scrisoarea de demisie a lui Weizman a fost inmanata ieri dupa-amiaza presedintelui Kensset-ului (Parlamentul israelian), Avraham Burg.

Acesta va asigura interimatul pana la alegerea, de catre Parlament, a unui nou presedinte, pe 31 iulie. Principalul favorit pentru fotoliul prezidential devenit vacant este, in acest moment, Shimon Peres, fost premier si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, el urmand sa-l infrunte pe Moshe Katzav, candidatul Partidului Likud, relateaza Reuters.

Weizman, in varsta de 75 de ani, a fost implicat intr-un scandal de coruptie dupa ce politia a inceput sa ancheteze, in ianuarie, acuzatiile potrivit carora presedintele ar fi acceptat sume de bani de la un milionar francez. Procurorii au decis sa nu declanseze procedura penala impotriva lui Weizman.

Confruntat insa cu puternice critici din partea publicului pentru afacerile in care a fost implicat, Weizman a fost nevoit sa anunte in luna mai ca va iesi la pensie cu trei ani inainte de incheierea mandatului prezidential.

Ezer Weizman, aviator decorat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost unul dintre arhitectii acordului de pace semnat in 1979 cu Egiptul. Unchiul sau, Chairm Weizman, a fost unul dintre fondatorii statului Israel, in 1948, si primul presedinte al tarii.

Parlamentul israelian l-a ales pe Weizman in functia de presedinte in 1993, el reusind obtinerea celui de-al doilea mandat in 1998. Desi functia sa ii cerea impartialitate politica, el a provocat nemultumirea multor israelieni prin sfaturile publice date sefilor de guvern in legatura cu procesul de pace si prin exprimarea opiniilor sale referitoare la drepturile femeilor si ale homosexualilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO