Prima pagina

Fiscul: gata cu asigurarile de viata pe post de salarii!

24.02.2003, 00:00 20

Legea asigurarilor va fi modificata curand pentru cresterea duratei de maturare (n.r. perioada pana la posibilitatea retragerii sumei subscrise) a primei de asigurare de viata inclusa in pachete salariale si descurajarea definitiva a firmelor care acorda salariatilor avantaje in bani sub forma de asigurari, afirma Maria Manolescu, secretar de stat responsabil de fiscalitate.
Nivelul ridicat al taxarii salariilor prin contributiile la asigurarile sociale (52%) a determinat anul trecut tot mai multe firme sa-si plateasca angajatii prin achitarea unor prime de asigurare de viata cu maturitate de numai cateva zile, care, potrivit legislatiei in vigoare atunci, scapau impozitarii salariilor.
Ministerul finantelor afirma ca CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) ca nu a oprit tendinta de transformare a asigurarilor de viata in suplimente salariale care evitau impozitul pe salariu.
Fiscul sustine ca a fost nevoit sa descurajeze acest proces prin normele privind impozitul pe venit, care stabilesc, practic, dubla impozitare a primelor de asigurare incluse in pachete salariale, o data la angajator, prin legea impozitului pe profit, si a doua oara la angajat, prin cumularea venitului din prime cu venitul salarial.
Surse din CSA sustin ca problema nu se poate rezolva decat prin modificarea Legii 136/195 privind contractul de asigurare si nu printr-o simpla norma emisa de Comisie.
Nicolae Crisan, seful CSA, s-a intalnit vineri la ministerul finantelor cu Maria Manolescu, secretar de stat responsabil de fiscalitate, pentru a discuta modul in care ar putea fi mai bine reglementata aceasta problema.
"Noi am fost obligati sa intervenim fiscal pentru ca CSA nu a fost operativa si nu a descurajat fenomenul prin impunerea unei cresteri a perioadei de maturitate a primelor de asigurare la cel putin doi ani, asa cum se practica in alte tari", afirma Maria Manolescu, secretar de stat in ministerul finantelor responsabil de fiscalitate.
Piata a gasit deja solutii pentru evitarea globalizarii avantajelor sub forma primelor de asigurare. Societatile care vor in continuare sa plateasca unui salariat un venit suplimentar incheie o polita pe numele unei rude a acestuia, care nu are relatii contractuale cu firma angajatoare.
"Vom descuraja si aceasta practica, desi proportia este mult limitata fata de celalalt sistem. Vom elimina aceasta portita din normele de aplicare a legii privind impozitul pe venit", spune Manolescu.
Noile prevederi vor risca sa blocheze si asigurarile de grup care nu erau folosite pentru plata salariilor, prin dubla impozitare.
Pentru a evita aceasta, presedintele CSA spune ca va propune Finantelor modificarea legii privind impozitul pe venit, prin introducerea unui plafon de deductibilitate pentru primele de asigurare suportate de firme pentru angajati.  "Legislatia din UE prevede anumite niveluri de deductibilitate. Problema cu evaziunea fiscala nu se poate ridica in cazul salariatilor cu venituri mici. Asigurarile au fost folosite pentru plata salariilor mari", a explicat Crisan.
Finantele afirma ca, pentru evitarea evaziunii fiscale la plata de catre firme a primelor de asigurare ale angajatilor, ar trebui modificata legea asigurarilor si nu legea impozitului pe venit.
"Este surprinzator ca domnul Nicolae Crisan, presedintele CSA, se arata acum, dupa publicarea normelor, interesat de evitarea si diminuarea evaziunii fiscale rezultata din practicarea acestui sistem. Prin urmare, se impune ca CSA sa gaseasca solutii de modificare a Legii privind asigurarile pentru ca situatiile respective sa fie evitate pe viitor", sustin Finantele. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO