Prima pagina

Fondatorul RTC va ramane doar cu Diverta

21.04.2003, 00:00 34

Grupul RTC (Radu Trading Company) ar putea disparea in curand din peisajul afacerilor cu papetarie si birotica. Cel putin ca marca, dupa cum apreciaza chiar fondatorul acestui grup, Octavian Radu, care spune ca se va concentra de acum incolo pe reteaua de magazine Diverta.
Radu a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca grupul RTC se va diviza in mai multe companii, una dintre ele urmand sa detina intregul lant de magazine Diverta. Octavian Radu isi propune sa devina actionar unic la Diverta. Obiectivul va fi realizat prin tranzactii succesive intre el si celalalt actionar de la RTC Holding, firma franceza Antalis SA. In prezent, Octavian Radu detine 40% din grupul RTC, iar Antalis restul de 60%.  Francezii ar urma sa ramana cu diviziile de productie de birotica, de logistica si de tiparituri.
Fondatorul RTC estima anul trecut ca valoarea grupului pe care il conduce se ridica la 20-30 milioane de dolari.
Pana sa faca tranzactia, strategia lui Octavian Radu este sa diversifice gama de produse de la Diverta.
Lantul de magazine a lansat la sfarsitul saptamanii trecute o campanie pentru promovarea produselor de tehnica de calcul pe care firma le vinde. "In acest an speram ca 30% din vanzarile Diverta sa provina din echipamentele IT", a declarat Octavian Radu. Magazinele Diverta contribuie la randul lor cu 30% la cifra de afaceri totala a grupului.
Oficialul a mai anuntat ca pana la sfarsitul acestui an vor mai fi deschise in intreaga tara alte 30 de magazine Diverta, pe baza unei investitii de trei milioane euro. Cifra de afaceri lunara a unui magazin este in medie de 20.000 de euro.
"Dorim sa ajungem in 2-3 ani la 300 de magazine in toata tara", a mai spus Octavian Radu.
In prezent, reteaua Diverta este formata din 70 de magazine, care vand produse de papetarie si birotica, muzica, echipamente IT, dar si telefoane mobile si accesorii.
RTC a obtinut in 2002 o cifra de afaceri de 52 milioane euro si un profit net de doua milioane de euro. Din totalul cifrei de afaceri, 15 milioane de euro au reprezentat contributia Diverta. Cash-flow-ul companiei pe 2002 a fost de 3-4 milioane euro, apreciaza oficialul. Pentru 2003, Octavian Radu prevede o crestere cu 30% a cifrei de afaceri a intregului grup, dar o crestere mai rapida in cazul vanzarilor magazinelor Diverta, de aproximativ 40-50%.
Divizarea grupului RTC a inceput de fapt in urma cu doi ani, prin vanzarea diviziei de hartie tipizata, Euro Paper, catre firma elena Inform P. Lykos. Pretul platit de greci pentru achizitia a 51% din actiuni a fost de aproximativ 10 milioane euro. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24