Prima pagina

Fondurile de investitii fac schimburi de actiuni

19.11.2001, 00:00 17



Cele mai importante fonduri de investitii de pe piata bursiera au facut saptamana trecuta schimburi intense de actiuni in scopul intaririi pozitiilor in anumite societati.

Conform unor surse apropiate afacerii, sarabanda de tranzactii speciale de pe Bursa a pornit datorita intentiei celui mai mare fond de investitii de pe piata de capital - Broadhurst, de a obtine o detinere cat mai mare in compania de servicii pentru telecomunicatii Imsat Bucuresti.

In schimbul unor pachete cat mai importante de actiuni Imsat, Broadhurst a fost dispus sa renunte la mai multe pozitii minoritare din cadrul unora din cele mai importante companii de pe Bursa de Valori (Rolast, Terapia Cluj Napoca si Policolor).

Fondurile de investitii care au raspuns solicitarii lansate de Broadhurst, Romanian Reconstruction Capital - RRC si Romanian Investment Fund a€“ RIF, au cedat pachete importante din Imsat pentru a-si intari pozitia detinuta la producatorul de vopsele Policolor Bucuresti.

Astfel, RIF si RRC, care sunt administrate de aceiasi societate a€“ Capital SA, au renuntat la 8% din Imsat, alegandu-se in schimb cu 6% din Policolor. In cazul acestei tranzactii a fost implicat atat Broadhurst, care detinea 3% din producatorul de vopsele, cat si un alt fond de investitii, cel mai probabil Romanian Investment Company Cyprus a€“ RIC.

Astfel, Capital a ajuns sa controleze, prin intermediul celor doua fonduri pe care le administreaza, peste 40% din Policolor. RIF detinea pana in prezent 34,07% din actiuni.

"Pot sa confirm faptul ca RIF si RRC au vandut actiuni la Imsat si au cumparat la Policolor, unde doream sa ne intarim pozitia", a declarat Ioan Florescu, directorul general al Capital SA.

Siminel Andrei, reprezentantul New Century Holdings - societatea care administreaza Broadhurst, nu a putu fi contactat pentru comentarii.

Broadhurst, care detinea deja 4% din Imsat, a ajuns la o participatie de 12% iar sursele apropiate afacerii spun ca fondul este in negocieri pentru preluarea unui alt pachet semnificativ din actiunile companiei.

Eventualii vanzatori ar putea fi RIF si RRC, care mai detin 27 % din Imsat, si trebuie sa se gandeasca la o modalitate de a vinde anul viitor, sau alt fond de investitii, High Enterprises - cu o participatie de 5,57%.

Incercarile de concentrare a actionariatului Imsat si Policolor, proces in care au fost implicate si schimburi cu actiuni Rolast, vine intr-o perioada in care principalii actionari ai companiilor - fondurile de investitii, trebuie sa caute investitori strategici pentru a-si vinde actiunile.

Inaintea tranzactiilor de saptamana trecuta, Romanian American Enterprise Fund detinea 31,37% din Rolast, RIF - 34,07%, RIC Cyprus - 12,68% si Broadhurst Investments, 8,94%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO