Prima pagina

Fondurile mutuale ies din hibernare

17.02.2005, 00:00 16

Peste 500 de investitori persoane fizice au cumparat in ianuarie unitati la fondurile mutuale care investesc preponderent in actiuni, atrasi de mirajul cresterilor puternice de pe bursa de valori din prima luna a anului, intens mediatizate . Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a crescut cu 30% in ianuarie.
Astfel, fondurile mutuale care au plasamente majoritar in actiuni cotate, asa numitele fonduri de actiuni - Active Dinamic, FON, Intercapital, Napoca, Omninvest si KD Maximus - au consemnat in luna ianuarie cresteri substantiale ale activelor administrate, atat pe baza intrarilor de bani venite din partea investitorilor,  cat si ca urmare a cresterii actiunilor.
Plasamentele in fondurile mutuale au adus in medie luna trecuta un castig de 5%, echivalent cu dobanda bancara pe patru luni, castigurile investitorilor in fondurile cu plasamente in actiuni ajungand pana la 20%. Cel mai performant fond a fost luna trecuta Omninvest, administrat de SIRA, cu o crestere de 21,1%. Acesta a fost urmat de Napoca cu 17,3% si Intercapital cu 16,4%.
Activele celor sase fonduri care au plasat peste 40% din valoarea activelor in actiuni au crescut luna trecuta cu aproape 60%, atingand 297 miliarde de lei (8 milioane de euro). Cele sase fonduri de actiuni detin impreuna o cota de 13% din piata fondurilor mutuale.
Administratorii fondurilor spun ca majorarea importanta a activelor s-a datorat investitorilor aflati in cautare de castiguri mari.
"Pe langa cresterea valorii investitiilor, am avut luna trecuta intrari importante de capital in fondul Napoca. Din pacate investitorii sunt atrasi de fondurile mutuale in exclusivitate din motive de performanta. As fi preferat ca investitorii sa vina sa investeasca in fonduri pentru avantajele pe care acestea le ofera in comparatie cu celelalte variante de plasament", spune Walter Blaj, director executiv al societatii Globinvest care administreaza fondul Napoca si Transilvania. Principalele avantaje oferite de investitiile in fonduri sunt lichiditatea si faptul ca acestea detin portofolii diversificate de active financiare.
Fondul Napoca, care are plasate in actiuni peste jumatate din active a inregistrat luna trecuta o crestere de 42% a activelor pana la 124 miliarde de lei (3,4 milioane de euro). Cresteri mai mari ale activelor au fost inregistrate de Fondul Oportunitati Nationale, al carui activ a crescut cu 84% si Intercapital cu o crestere de 78% a activelor.
La finalul lunii trecute activele totale ale fondurilor mutuale se ridicau la 2266 miliarde de lei (61 milioane de euro), in crestere cu 8% fata de finalul anului trecut. Numarul de investitori a crescut cu aproximativ 600 fata de finalul anului trecut.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24