Prima pagina

Francezii de la Total negociaza asocierea cu Lubrifin Brasov

09.12.2004, 00:00 58

Total din Franta, al patrulea gigant petrolier al lumii, se intoarce in Romania dupa trei ani printr-o tranzactie - surpriza.
Total este in negocieri pentru a se asocia cu producatorul de lubrifianti auto si industriali Lubrifin Brasov, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de profil, francezii urmand sa participe cu un aport de capital in jur de 10 milioane euro, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate discutiilor.
"In acest moment, se face o corelare a valorii activelor Lubrifin cu valoarea de piata si cu pozitia acesteia pe piata din Romania. In functie de aceasta evaluare, se va stabili cu ce aport in natura vine Lubrifin la constituirea viitoarei societati mixte si cu ce aport de capital vine Total", au precizat sursele citate.
Contactati de ZF, oficialii grupului petrolier Total nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei.
Lubrifin Brasov a finalizat in acest an o investitie de 16 mil. euro intr-o fabrica de uleiuri auto si industriale, finantata din reinvestirea profiturilor anterioare, dar si dintr-un credit de 6 mil. euro contractat de la banci, spun sursele citate. Compania, care are in portofoliu marca de uleiuri Lubrifin foarte cunoscuta pe piata, este unul dintre cei mai mari jucatori autohtoni cu o cota de circa 13 - 15%. Piata lubrifiantilor din Romania este estimata de unele surse la 90 - 100 mil. euro pe an.
Pana acum, lubrifiantii Total erau comercializati pe piata romaneasca prin intermediul a trei distribuitori.
Lubrifin Brasov, fondata la 1879 sub numele de Fabrica de Petrol Brasov, este o afacere detinuta de un grup de persoane fizice, care fac parte si din managementul societatii, la care se adauga societatea Alpha din Bucuresti, cu o detinere de circa 12 - 15%, mai spun sursele citate.
Francezii de la Total si-au anuntat intentia de a avea pachetul majoritar de actiuni in cadrul noii societati mixte, detaliile tranzactiei urmand sa fie stabilite in saptamanile urmatoare.
Concentrarea economica a fost deja notificata Consiliului Concurentei, care a dat o decizie de aprobare a operatiunii.
De asemenea, in urmatorii doi ani urmeaza sa fie derulat in comun de catre cei doi parteneri un program de investitii de 3 mil. euro in urmatorii doi ani pentru reducerea costurilor de protectie, masuri de protectie a mediului si introducerea unei noi game de produse.
Lubrifin Brasov dispune de o capacitate de productie de 30.000 tone uleiuri pe an, fiind implicata si in zona de cercetare, dezvoltare si vanzare de lubrifianti.
Pe piata locala, concureaza cu branduri puternice precum Shell, Aral, Agip, Texaco, Prista Oil, Castrol (brand al British Petroleum), MOL, OMV sau LukOil.
Lubrifin a realizat anul trecut un profit net de 720.000 euro la o cifra de afaceri de 14,4 mil. euro, conform ultimului bilant depus la Finante. Global, volumul de afaceri la Lubrifin a inregistrat o scadere in ultimii ani de la un nivel de 19 mil. euro in 2001, respectiv 18,2 mil. euro in 2002. De asemenea, profitul net era de 2,8 mil. euro in 2002. Personalul companiei din Brasov este de circa 360 de angajati.
Gigantul petrolier francez a plecat din Romania in urma cu aproximativ trei ani, dupa ce a inregistrat alaturi de gigantul american ConocoPhilips un esec in cautarea de zacaminte petroliere in blocul Neptun. Cei doi giganti au investit atunci circa 5 mil. euro in zacamantul situat in Marea Neagra din apele teritoriale ale Romaniei, unde au avut ca partener si compania SNP Petrom.
Dupa plecarea din Romania, francezii au tatonat terenul pentru afaceri cu principalul producatorul de gaze din Romania, Romgaz Medias, unde erau interesati de dezvoltarea productiei in unele zacaminte de gaze, fara ca discutiile sa se soldeze cu incheierea de contracte.
Total este noul nume al gigantului francez, care pana recent purta numele de Total Fina Elf. Grupul a luat nastere in ultimii ani in urma unor fuziuni succesive intre firma franceza Total si belgienii de la PetroFina, dupa care asocierea s-a finalizat alaturi de Elf Aquitaine (Franta).
Total a raportat in 2003 un profit net de 7 mld. euro la vanzari de 105 mld. euro. Grupul are operatiuni in peste 130 de state cu 110.000 angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO