Prima pagina

Gigantul RusAl incearca sa vanda Alor Oradea

26.08.2003, 00:00 122



Gigantul metalurgic Ruschii Aluminium (RusAl), al doilea producator mondial de aluminiu, incerca sa vanda fabrica de alumina pe cale o detine in Romania - Alor Oradea, afirma surse din piata.



Reprezentantii RusAl au purtat discutii in acest sens cu casele de comert Balli - care detine BBG Alum Tulcea (tot fabrica de alumina) si Marco International - actionarul majoritar al Alro si Alprom Slatina, afirma sursele citate.



Discutiile nu au avansat insa pana in prezent, reticenta posibililor cumparatori fiind cauzata de necesarul de investitii pentru cresterea calitatii productiei Alor si distanta mare intre Oradea si cel mai apropiat port (cu efect negativ asupra costului de livrare)



Alor se afla in prezent in conservare, productia fabricii fiind oprita anul trecut pentru ca devenise nerentabila in urma majorarii pretului energiei electrice, care are o pondere importanta in costul final de productie a aluminei.



Rusii au incercat sa vanda Alor catre Balli si Marco pentru ca ambele grupuri ar putea avea, teoretic, un interes in a cumpara Alor.



Fabrica Balli de la Tulcea produce alumina, insa de alt tip, iar grupul britanic ar putea profita de conditiile bune de pe piata de profil pentru a-si mari capacitatea de productie.



Pe de alta parte, situatia Balli la nivel international nu este stralucita iar BBG Alum are inca datorii istorice substantiale.



Marco International detine deja in Romania un producator de aluminiu (Alro) si o companie de prelucrare a acestuia (Alprom) iar un fabricant de alumina ar aduce integrare completa holdingului. Alumina este materia prima din care se produce aluminiul.



Alro foloseste insa alt tip de alumina decat cel produs de Alor iar necesarul de investitii pentru alinierea calitatii este de 10 milioane de dolari. In plus, costul la care ar putea fi obtinuta alumina la Alor este, incluzand transportul, mai mare decat cel al aluminei de import.



Reprezentantii Balli si Marco International nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile privind discutiile cu RusAl.



RusAl incearca sa vanda Alor in ciuda imbunatatirilor conditiilor de pe piata aluminei (pretul a crescut cu peste 15% de anul trecut) si deficitului de alumina din Rusia, estimat la peste 1,5 milioane de tone.



Alor poate produce aproximativ 250.000 de tone de alumina iar BBG Alum - 350.000 de tone.



Alum isi vinde in prezent toata productia catre casa de comert Glencore, in baza unui contract existent pentru urmatorii cinci ani, singura sursa potentiala de alumina in Romania fiind astfel, pe termen mediu, Alor.



RusAl detine 10% din productia mondiala de aluminiu, avand in proprietate o mina de bauxita, trei rafinarii de alumina, patru fabrici de aluminiu si sase fabrici de prelucrare a acestuia.



Grupul a fost format in anul 2000 si este controlat de omul de afaceri rus Oleg Deripaska.



Companiile din industria romaneasca a aluminiului (Alro, Alprom si Alum) au anual o cifra de afaceri cumulata de peste 400 de milioane de dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO