Prima pagina

Guvernul deschide drumul pentru iesirea Arpechim Pitesti din Petrom

20.07.2004, 00:00 53

Hotararea de guvern prin care se aproba semnarea contractului de privatizare al Petrom cu austriecii de la OMV lasa surprinzator "o portita deschisa" pentru asocierea cu alti investitori in cazul complexului petrochimic Arpechim Pitesti. Pe piata, se vehiculeaza de mai multe vreme informatii, potrivit carora, Arpechim va iesi din componenta Petrom si ar putea fuziona cu Oltchim Ramnicu Valcea.
"SNP Petrom SA Bucuresti poate aplica programe de restructurare anterior sau ulterior transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor care fac obiectul contractului prevazut prin constituirea uneia sau mai multor societati cu raspundere limitata la care SNP va fi asociat unic sau asociat principal, societati comerciale la care aportul in natura va fi constituit, conform contractului, din bunuri proprietate a SNP, aferente rafinariei si complexului petrochimic Arpechim, fabricii de ingrasaminte Doljchim, campului petrolier Suplacu de Barcau, precum si unele statii de alimentare cu carburanti", se arata in art. 5 al hotararii de guvern prin care se aproba semnarea contractului de privatizare la Petrom.
Pe de alta parte, surse apropiate procesului de privatizare afirma ca prevederea a fost inclusa la cererea OMV, care a vrut de la bun inceput sa aiba aceasta posibilitate la indemana de a forma aceste societati, in care Petrom va fi actionar majoritar.
Statul roman s-a angajat sa privatizeze Petrom in forma sa integrata, dupa cum prevede strategia de privatizare a companiei. Daca ar schimba conditiile procesului de privatizare, prin scoaterea unor active din portofoliul Petrom, statul ar risca sa fie actionat in instanta de alti investitori care au participat la aceasta cursa de privatizare.
Pe de alta parte, privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea a atras interesul grupului rus Lukoil si pe cel al grupului petrolier privat Rompetrol, ambii dispunand de capacitati in domeniul petrochimic.
De asemenea, atat acesti investitori cat si statul au sugerat pana acum ca Oltchim si Arpechim ar trebui sa functioneze integrat, asa cum dealtfel au si fost create.
Prin acest act normativ, OMV poate sa se asocieze cu alti investitori pentru a forma o societate comerciala la Arpechim Pitesti, iar ulterior sa-si vanda participatia in aceasta societate.
De fapt, actul normativ poate prefigura si o reorganizare a operatiunilor Petrom de catre OMV.
Pe piata se vehiculeaza si informatii potrivit carora OMV ar fi dispusa sa renunte la Arpechim pentru rafinaria Petromidia.
OMV va semna vineri la sediul guvernului contractul de privatizare al Petrom, valoarea tranzactiei pentru preluarea a 51% din actiuni pentru 1,4 mld. euro.
De asemenea, Consiliul Director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va discuta azi proiectul de preluare a unui pachet de pana la 5% din actiunile Petrom, operatiunea urmand sa aiba loc concomitent cu majorarea de capital prin care OMV va detine 51% din titlurile Petrom.
BERD a acordat Petrom, in august 2002, impreuna cu alte sase banci, un credit in valoare de 150 milioane dolari pentru pregatirea procesului de trecere in proprietate privata si modernizarea rafinariilor companiei.
Petrom a avut anul trecut un profit de 38 mil. euro la o cifra de afaceri de 1,9 mld. euro. Capitalizarea bursiera este de 2,95 mld. $.
adrian.mirsanu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24