Prima pagina

Iliescu le cere bogatilor sa fie solidari cu saracii

11.09.2000, 00:00 7



Liderul PDSR Ion Iliescu si-a lansat vineri programul pentru candidatura la Presedintie, promitand o atenuare a discursului critic in favoarea "apelului la toleranta adresat tuturor fortelor care vor sa participe la reconstructia Romaniei".

"Aproape de oameni, impreuna cu ei", este deviza sub care Iliescu si-a anuntat oferta electorala, la reuniunea Ligii primarilor PDSR.

El s-a angajat sa finalizeze procesul de retrocedare a proprietatilor confiscate "fara tensiuni, ilegalitati si injustitie", sa accelereze procesul de privatizare pentru societatile care nu sunt esentiale pentru asigurarea unui minim de servicii publice in domeniile strategice, precum educatia, sanatatea, alimentare cu apa, trasportul in comun.

"Bogatii din Romania trebuie sa fie solidari cu saracii", considera candidatul PDSR, care a daugat ca va lupta "pentru ca bogatia acestei tari sa fie echitabil impartita intre cei care muncesc pentru formarea ei".

In politica externa, Iliescu considera un rol esential integrarea Romaniei in Nato si UE, aratand ca va "veghea" la promovarea interesului national.

El a promis ca combaterea saraciei, a birocratiei, constituirea unei economii de piata functionale, o reforma a fiscalitatii, reducerea TVA la produsele de baza si medicamente.

Iliescu s-a angajat sa "lupte" pentru intarirea institutiilor statului. "Biserica Ortodoxa isi merita statutul de Biserica Nationala, dar acest statut nu semnifica dominatia ei asupra altor culte", a apreciat el.

Candidatul PDSR a mai spus ca nu vrea sa "ignore unele critici justificate" la adresa sa ori sa minimalizeze responsabilitatea pentru greselile din timpul cat a fost presedinte, dar fara sa dea exemple.

Desi a anuntat ca va duce "o campanie electorala pozitiva, constructiva, in spiritul tolerantei", Iliescu l-a acuzat pe Emil Constantinescu ca a fost de partea celor care au incitat la violenta in iunie 1990, in timpul incidentului de la Targu Mures.

"Este regretabil faptul ca un sef al statului se lanseaza in afirmatii iresponsabile, care afecteaza interesul national, a apreciat candidatul PDSR in replica la discursul presedintelui Constantinescu tinut miercuri in fata studentilor de la Columbia University.

Constantinescu a declarat miercuri, referindu-se la evenimentele din 1990 de la Targu Mures si la mineriade, ca "aceste violente erau acceptate de administratia in functie", ele fiind pretexte pentru refacerea structurilor securitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO