Prima pagina

Inflatia negociata cu FMI este de 40-41%

11.09.2000, 00:00 11



Discutiile cu delegatia Fondului Monetar International (FMI) se vor incheia in aceasta saptamana, autoritatile romane incercand inca sa-i convinga pe reprezentantii Fondului sa accepte marirea deficitului bugetului consolidat la 4% din PIB, in timp ce inflatia convenita ar putea fi 40 - 41%.

Ministrul Finantelor Traian Decebal Remes a declarat Ziarului Financiar ca astazi ar putea avea loc ultimele negocieri cu misiunea FMI. La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului Gabriela Vranceanu Firea a precizat ca astazi sau maine vor fi prezentate concluziile discutiilor.

"Inflatia va fi 40% sau 41%, dar deficitul este 3,5% si cred ca asa se vor incheia negocierile", a spus Remes. BNR estimase acum o saptamana o inflatie de 37-38%.

Negocierile cu delegatia FMI, incepute in urma cu doua saptamani, au vizat refacerea bugetului de stat pe alti indicatori, intrucat tinta de inflatie a fost depasita, iar cursul leu/dolar este cu 1.000 lei/dolar peste program. Pe de alta parte, autoritatile romane au recunoscut intazierile aparute in reducerea numarului angajatilor din administratie, precum si in reducerea arieratelor.

Consilierul guvernamental Lucian Croitoru a afirmat ca nivelul deficitului bugetului consolidat care va fi convenit cu reprezentantii FMI include si preconizatele masuri pentru restructurarea sistemului de pensii si pentru majorarea pensiilor.

"Acum proiectam bugetul, iar deficitul este de 3,5%; daca avem puterea, trebuie sa negociem si sa-i determinam sa fie 4%", a spus Croitoru. El a adaugat ca imprumutul extern pe care intentioneaza sa-l contracteze autoritatile romane "nu este dedicat pensiilor, deoarece, in buget, banii nu au miros".

"Un imprumut pe piata externa este strict necesar, deoarece poate reduce costurile viitoare, este un test prin care putem reface credibilitatea politicilor financiare", a afirmat Croitoru.

Ministrul Finantelor a mai spus ca proiectul bugetului de stat pentru anul viitor a fost un alt subiect al acestei runde de negocieri cu oficialii straini. "Bugetul pentru 2001 va prezentat in Parlament cel tarziu la mijlocul lunii octombrie", a precizat Remes.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO