Prima pagina

Intalnire istorica inter-coreeana dupa 50 de ani de razboi

14.06.2000, 00:00 16



Liderii celor doua Corei s-au intalnit ieri pentru prima oara, dupa 50 de ani in care s-au aflat practic in stare de razboi, si au afirmat ca vor colabora pentru a reduce tensiunile acumulate in peninsula coreeana in timpul razboiul rece.

Imbracat in celebra sa tunica kaki, liderul nord-coreean Kim Jong-il l-a intampinat in persoana la aeroportul Sunan, din Phenian, pe presedintele sud-coreean Kim Dae-jung, care a afirmat ca si-a indeplinit visul de a deveni primul lider din sud care efectueaza in vizita in partea de nord a peninsulei, relateaza Reuters. Cei doi lideri au mers apoi in aceeasi masina (un Lincoln Continental care a apartinut defunctului lider comunist Kim Ir Sen) prin capitala nord-coreeana.

Circa un milion de oameni erau aliniati de-a lungul drumului de la aeroport pana la Casa de Oaspeti Baekhwawon, unde a fost cazat liderul sud-coreean.

"Data de 13 iunie va intra in istorie", i-a spus Kim Jong-il oaspetelui sau. "Atunci sa facem aceasta istorie", a replicat Kim Dae-jung.

Prima intalnire a celor doi a durat doar 27 de minute, dar presedintele sud-coreean afirmase inainte de plecarea din Seul ca semnificatia summit-ului consta in insusi faptul ca acesta are loc.

Liderii Nordului si Sudului nu s-au mai intalnit de la separarea Coreii, in 1948, cele doua state aflandu-se practic in stare de razboi de la sfarsitul conflictului din 1950-1953, incheiat doar printr-un armistitiu.

Oficialii sud-coreeni au oferit putine detalii despre convorbirile din prima zi, afirmand doar ca cei doi lideri au convenit sa promoveze reconcilierea si cooperarea dintre tarilor lor. Vizita in Nord are in mod clar o mare incarcatura emotionala pentru liderul sud-coreean, care a declarat ca spera ca cei 70 de milioane de oameni din cele doua Corei sa-si poata indeplini in curand dorinta de a putea calatori liber in intreaga peninsula. "Nu de putine ori m-a cuprins disperarea gandindu-ma ca nu voi putea niciodata sa pasesc pe pamantul din Nord in timpul vietii mele", a spus Kim Dae-jung.

Asteptarilor sunt imense de ambele parti ale granitei, unde un milion de soldati pazesc una dintre ultimele ramasite ale razboiului rece. La Centrul de Presa din Seul, ce gazduieste jurnalistii straini, carora Coreea de Nord nu le-a permis accesul pe teritoriul sau pe timpul summit-ului, zeci de oameni au aplaudat si si-au exprimat bucuria in momentul in care au urmarit transmisia in direct a momentului in care cei doi lideri si-au dat mana la aeroportul din Phenian.

Analistii remarca faptul ca prezenta lui Kim Jong-il la aeroport reprezinta un gest extraordinar din partea liderului nord-coreean, care doreste in acest fel sa arate lumii intregi si sud-coreenilor ca este un personaj pasnic, si nu unul ostil.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO