Prima pagina

Internetul va putea fi accesat de oriunde din Bucuresti, fara fir

10.11.2005, 19:43 17

In scurt timp, locuitorii Bucurestiului ar putea sa se conecteze la Internet fara fir oriunde s-ar afla pe raza Capitalei.

Orasul ar urma sa fie acoperit de o conexiune la Internet wireless de tip WiMax (o versiune avansata a actualei tehnologii Wi-Fi - n.r.) pana la finalul anului viitor, a declarat ieri Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, cu ocazia seminarului "De la creta la computer", organizat de Ziarul Financiar si de compania furnizoare de solutii informatice SIVECO.

"WiMax este cea mai buna solutie tehnica pentru a acoperi zone intinse cum sunt metropolele", a spus Nagy pentru ZF. "Probabil ca initiativa va apartine, in cazul Bucurestiului, unui operator comercial".

Aceasta tehnologie, promovata la nivel mondial in special de Intel, presupune instalarea de antene puternice care vor oferi acces fara fir la Internet pe zone geografice intinse (pana la 30 de kilometri).

Pana la generalizarea accesului la Internetul wireless, statisticile arata ca numarul conexiunilor in banda larga (broadband) la Internet se va dubla probabil pana la sfarsitul acestui an.

Totodata numarul general al utilizatorilor de Internet s-a dublat de asemenea anul acesta, a spus Nagy. In prezent, in Romania exista aproximativ 4,9 milioane de "internauti", adica 23% din populatie, conform lui Catalin Patrasescu, asociat al companiei de analiza a pietei SmartPoint. Numarul conexiunilor de acces la Internet era, la jumatatea anului 2005, de circa 1,93 milioane, fata de 973.000 la sfarsitul anului anterior.

Conexiunile de acces la Internet in banda larga (broadband - respectiv conexiuni cu capacitate de cel putin 128 Kbps), reprezentau 27% din total. Numarul lor a urcat cu 36,57% fata de finele anului 2004, la 522.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO