Prima pagina

Interventia BNR a ridicat euro cu 1.223 de lei

16.02.2005, 00:00 16

Banca Nationala a intervenit ieri putenic pe piata valutara si monetara pentru a opri scaderea euro si a atrage excesul de lichiditate in lei.
BNR s-a izbit de o rezistenta puternica la pragul de 37.000 de lei pentru un euro, acolo unde, conform dealerilor, exista o oferta mare de vanzare de euro din partea investitorilor straini care asteapta cel mai prielnic moment de a vinde si a intra pe piata monetara.
Cursul oficial a urcat cu 1.223 de lei, pana la 36.738 de lei pentru un euro. Dolarul a castigat ieri 916 lei, cursul sau urcand pana la 28.301 lei pentru un dolar.
Pe piata valutara interbancara cotatiile au urcat cu peste 2.400 de lei, pana la 37.200 de lei pentru un euro, in contextul in care BNR a intervenit direct, cumparand valuta in mai multe reprize. Volumul total al cumpararilor a fost estimat de dealeri la 200 - 300 de milioane de euro.
"BNR a ramas ieri in piata pana la sfarsitul sedintei si a cumparat aproape pe fiecare palier, intre 36.000 si 37.000 de lei/euro. Exista insa ordine de vanzare din partea clientilor, astfel incat daca BNR nu intervine si in zilele urmatoare, vom vedea noi aprecieri ale leului", spune Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Bank Romania.
Dealerii spun ca obiectivul de incertitudine in privinta evolutiei cursului a fost astfel atins, fiind greu de precizat in acest moment daca euro se va mai aprecia in zilele urmatoare sau va scadea din nou.. In plus, banda in care cursul poate varia este acum destul de larga.
"Interventia era previzibila, avand in vedere nivelul foarte scazut al cotatiilor euro. Evolutia viitoare a cursului depinde acum numai de o alta interventie. Daca in lunile precedente cursul de 37.000 de lei parea un prag minim, acum reprezinta un prag maxim. Cotatiile vor ramane peste nivelul 34.800-35.000 de lei pentru un euro numai daca BNR va dori acest lucru. Acum chiar exista incertitudine in piata, iar banda in care cursul poate varia este destul de larga, intre 34.000 si 40.000 de lei la un euro ", apreciaza Dorin Badea, dealer sef la Banc Post.
Dealerii asteptau de mult timp o interventie a bancii centrale avand in vedere presiunea publica la care este supusa Banca Centrala de sustinere a euro pentru a nu afecta si mai mult exportatorii . Situatia este acum diferita, mai spune Badea, pentru ca BNR a reusit sa dovedeasca faptul ca detine instrumente care ii permit sa atraga suma mari fara ca piata sa stie (cum a fost cazul in ianuarie, cand a cumparat peste 200 de milioane de euro fara o interventie directa) sau la nevoie sa transmita mesaje puternice.
Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 34.900/34.980 de lei pentru un euro, sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. Cotatiile au coborat in primele ore de tranzactionare pana la o minima de 34.740/34.840 de lei pentru un euro. Pe fondul cumpararilor masive ale bancii centrale, euro s-a apreciat ulterior pana la 37.200/37.700 de lei. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 37.000 de lei pentru un euro.
"Ceea ce s-a intamplat ieri era de asteptat si reprezinta un semn clar ca BNR urmareste cu atentie miscarile si asteptarile pietei. Sigur nu poate fi vorba decat de o intoarcere a trendului pentru o perioada scurta. Problema esentiala, pentru care banca centrala a intervenit a fost viteza cu care leul se aprecia, si nu tendinta in sine. Pentru zilele urmatoare asteptam anumite corectii ale acestei miscari, dar deja cred ca nu mai putem vorbi foarte curand de nivele sub 35.500 de lei pentru un euro. Este foarte probabil insa ca BNR sa incerce sa protejeze acest nou trend, iar piata sa se stabilizeze undeva peste 36.500 de lei/euro", apreciaza Aurelian Mihailescu, dealer la Raiffeisen Bank.
El spune ca volumul cumpararilor BNR depaseste cu siguranta 100 de milioane de euro, apropiindu-se de 200 de milioane de euro.
Banca Nationala a intervenit ieri si pe piata monetara, atragand depozite pentru o luna in valoare de peste 20.700 de miliarde de lei ( echivalentul a 564 de milioane de euro) . Dobanda medie la care depozitele au fost plasate a scazut pana la un nou minim, de 10,4%pe an. BNR a acceptat insa si dobanzi de peste 14% pe an. "La licitatia de ieri, BNR a acceptat toate ofertele bancilor. Daca aceasta politica se mentine, am putea sa asistam la o reasezare a dobanzilor, adica vor creste, la nivelul celei de politica monetara. Astfel, dobanda anuntata de BNR ar recapata o insemnatate", mai spune Badea. Oficial, dobanda de interventie a Bancii Centrale este acum de 15,75%, dar nu este folosita in operatiunile efective. Aici Banca Centrala practica o rata mult mai mica.
Cu toata absorbtia operata de BNR de la inceputul anului, in piata nu se resimte inca o lipsa de lei. "In ciuda volumului mare sterilizat mai sunt lei in piata. Depinde acum daca aceasta politica va continua sau a fost un gest singular, pentru a putea vorbi de un nou plafon al dobanzilor", considera Bogdan Mihoc de la HVB. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24