Prima pagina

Inundatiile salveaza piata cimentului

15.09.2005, 19:39 15

Inundatiile ce au lovit Romania in vara acestui an au relansat comenzile pe piata cimentului, un business de pana la 300 mil. euro pe an, care inregistra un declin al cererii dupa primul semestru.

"Lucrarile de reconstructie, ca urmare a inundatiilor, ne-au adus o cerere suplimentara, care nu era programata. Din acest motiv, exista o presiune la portile fabricilor noastre, iar consumul lunar este cu circa 30% mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut. De doua luni si jumatate, nu putem sa livram cat ciment ni se cere", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Rohan, presedintele Patronatului din Industria Cimentului (CIROM) si reprezentantul unuia dintre cei trei producatori interni - Carpatcement Holding.

Piata cimentului este impartita in mod aproape egal de catre cei trei mari jucatori internationali prezenti in Romania - HeidelbergCement (Germania), Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta). Fiecare investitor detine trei fabrici de ciment, in conditiile in care inca cererea interna se situeaza la circa jumatate din capacitatea instalata de productie. Cererea de ciment a crescut constant in ultimii ani, insa in primul semestru al anului s-a inregistrat paradoxal o stagnare, chiar o usoara scadere, spune Rohan. "In prima parte a anului, au mers numai constructiile in regim privat, si nu contractele publice. Abia in a doua parte a anului a inceput sa se vada si componenta publica. Pe tot anul, estimez o crestere cu 3% - 5%", spune seful de la Carpatcement.

Estimarile patronatului cimentului privind stagnarea cererii in primul semestru au loc in contextul in care Holcim Romania a anuntat o crestere a vanzarilor cu 14,1% in perioada respectiva. De asemenea, Lafarge a raportat o crestere pe pietele din Europa de Est, inclusiv in Romania. Cei trei producatori de ciment au anuntat ieri realizarea unor investitii de 10 mil. euro in facilitati pentru procesarea deseurilor si utilizarea acestora in procesul de productie, obiectivul fiind de a ridica valoarea investitiilor pana la circa 30 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO