Prima pagina

Investitii de 800 de milioane de euro in RomTelecom si Cosmorom

03.06.2005, 19:53 20

Operatorul telecom RomTelecom a scapat de problemele financiare cu care s-a confruntat in ultimii ani, ultima dintre ele fiind tocmai situatia Cosmorom, iar acum incepe o serie de investitii cu scopul de a creste afacerea si de a pregati listarea la bursa, in conditiile in care profitabilitatea s-a imbunatatit, a declarat in exclusivitate pentru ZF James Hubley, general manager al RomTelecom.

RomTelecom necesita investitii de aproximativ 400 de milioane de euro pentru modernizarea retelei si instalarea de echipamente care vor permite servicii noi, iar pentru Cosmorom e nevoie de cam tot atatia bani. Toate aceste investitii sunt planuite pe o perioada de trei ani, iar actionarul majoritar, compania elena OTE, planuieste sa le faca prin "forte proprii".

"Actionarii au decis ca dividendele pe 2004 sa fie in totalitate reinvestite pentru innoirea retelei. (...) In trei ani vor fi investiti 400 de milioane de euro in RomTelecom, in vederea innoirii retelei pentru a avea posibilitatea sa oferim servicii noi", a spus James Hubley.

Din cele 400 de milioane de euro, cele mai mari cheltuieli vor fi facute pentru echipamentele necesare modernizarii retelei de voce si date a operatorului. Aici se incadreaza si recentul acord cu cel mai mare producator de astfel de echipamente la nivel mondial, Cisco, care poate transforma RomTelecom in cel mai puternic furnizor de servicii de Internet de mare viteza din Romania. Numai pentru finalizarea proiectului de modernizare a retelei din Bucuresti compania a cheltuit peste 25 de milioane de euro.

In acelasi timp, procesul de relansare a operatorului de telefonie mobila Cosmorom, unde RomTelecom mai detine 30% din actiuni, va necesita o investitie tot in jurul a 400 de milioane de euro, suma confirmata si de responsabilii operatorului de telefonie mobila. Pachetul de 70% din actiunile Cosmorom a fost preluat la sfarstiul saptamanii trecute de CosmOTE, pentru 120 de milioane de euro.

Relansarea operatorului mobil va incepe printr-un proces de rebranding. "Cu siguranta va fi un proces de rebranding", a precizat Hubley.

CosmOTE are din Grecia o experienta relevanta pentru acest caz, pentru ca a pornit la drum ca numarul trei pe piata si acum a ajuns principalul operator, a spus seful RomTelecom. Principala prioritate a Cosmorom o reprezinta acum cresterea acoperirii oferite de retea.

In prezent, operatorul de telefonie mobila acopera aproximativ 50-55% din populatia Romaniei, a precizat el.

Operatorul de telefonie mobila a avut datorii serioase si catre RomTelecom, nu numai catre furnizorii de echipamente.

"Mare parte din datorie a fost convertita in actiuni. Restul fusese oricum anulat in anii anteriori", a spus Hubley. Conversia datoriilor in actiuni nu va avea efecte negative asupra bilantului RomTelecom.

Relansarea Cosmorom se va face atacand piata GSM cu oferte speciale. Specialitatea CosmOTE este calitatea serviciilor si calitatea de operator cu care se lucreaza cu usurinta.

Abia pe viitor se va pune problema serviciilor de generatia a treia. "Daca va fi vorba si de servicii 3G, numai managementul de la CosmOTE poate sa spuna. Oricum, am fost asigurati oficial ca operatotrul Cosmorom nu va fi exclus din start de la licitatia pentru urmatoarele doua licente pentru frecventele de spectru necesare serviciilor 3G", a precizat Hubley.

Modernizarea retelei RomTelecom a inceput anul trecut, iar pana acum s-a incheiat a doua faza, operatorul dorind sa devina cel mai mare furnizor de servicii Internet de mare viteza din Romania.

Acum, ca situatia financiara s-a imbunatatit, investitiile pentru retea si pentru cresterea afacerii incep sa aiba sens, a explicat el. Profitul RomTelecom a crescut pe primul trimestru al lui 2005 cu 356,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care incasarile au urcat cu 12%. Listarea la bursa a actionarului majoritar, OTE (NYSE - New York Stock Exchange), impiedica compania sa faca previziuni la nivel regional privind evolutia afacerii.

Tocmai evolutiile pozitive ale afacerii fac ca strategia operatorului sa se orienteze spre doua directii importante: in primul rand se pot face prin forte proprii investitiile necesare pentru a creste calitatea retelei, pentru a extinde tipul de servicii pe care le poate oferi compania.

In al doilea rand, pentru RomTelecom are acum deschisa calea pentru mult anuntata listare la bursa. "Trebuie sa continuam procesul de imbunatatire a performantei financiare a companiei. Trebuie apoi sa punem in practica planurile pentru a asigura viitorul companiei prin crestere urmarind noile oportunitati de afaceri de pe piata", a spus Hubley.

"In trecut, situatia financiara nu a permis efectuarea de investitii de amploare. Acum este momentul potrivit pentru aceste investitii. In plus, piata romaneasca a evoluat, puterea de cumparare a crescut, astfel ca lupta pentru servicii se va da pe calitate", a explicat Hubley. Oricum, in acest moment, RomTelecom poate investi propriii bani pentru dezvoltarea retelei.

Principalul concurent pentru operatorului telecom ramane telefonia mobila si nu noii operatori aparuti pe piata dupa liberalizarea pietei, spune James Hubley. Operatorii alternativi s-au orientat in special spre segmentul de jos al pietei, cu preturi extrem de mici, dar si cu un serviciu pe masura.

RomTelecom nu se grabeste sa treaca la servicii de telefonie pe Internet, desi reteaua cea noua instalata in colaborare cu Cisco permite acest lucru. "Trecerea la telefonia IP este inevitabila. Intrebarea este cand se va intampla acest lucru si pe piata din Romania", spune Hubley.

Reteaua de noua generatie instalata de RomTelecom va permite companiei sa ofere servicii adaugate, precum televiziune, video on demand, jocuri online, Internet de mare viteza, a explicat Hubley. Nici apelul video nu este exclus pe liniile de cupru. "Trebuie amintit totusi ca primul telefon fix cu imagini video a fost creat in 1968 si nu a avut vreun succes deosebit", precizeaza Hubley.

Nu sunt excluse pe viitor nici oferte care sa imbine serviciile RomTelecom si Cosmorom, pentru a raspunde, de exemplu, nevoilor de comunicare ale companiilor. "Dorim o sinergie a ofertelor noastre, insa trebuie tinut cont de reglementarile in domeniu, care limiteaza anumite optiuni pentru RomTelecom", a mai agaugat Hubley.

Operatorul de telecomunicatii RomTelecom a obtinut in primul trimestru al acestui an incasari totale de 225,7 milioane de euro si un profit net de 46,1 milioane de euro. Cresterea veniturilor a avut la baza evolutia pozitiva a serviciilor de inchiriere de linii, interconectare si a serviciilor celor de date. Important de notat este ca marja profitului net a crescut la 20,4%, dupa ce in primul trimestru al anului trecut fusese de 5%. Totodata, la finalul lunii martie, datoriile RomTelecom s-au redus cu 19,8%, de la 105,7 milioane de euro la 84,8 milioane de euro. "In acest moment, va pot spune ca datoria s-a redus la jumatate fata de cifra inregistrata in perioada similara a anului trecut", a spus Hubley.

Grupul OTE a realizat in primele trei luni din 2005 venituri operationale de 1,2 miliarde de euro, in crestere cu 6,1% fata de anul trecut. In acelasi timp, profitul net al grupului s-a majorat cu 88,6%, pana la 90,7 milioane de euro. CosmOTE a avut incasari totale de 380 de milioane de euro pe primul trimestru si un profit net de 74,6 milioane de euro. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO