Prima pagina

Isarescu: Cine e baiat destept cumpara dolari acum

08.05.2003, 00:00 14

Aprecierea monedei europene fata de dolar nu are inca impact inflationist in Romania, intrucat este compensata de scaderea pretului la titei, dar ar putea crea probleme daca euro va trece de pragul de 1,15 dolari, a afirmat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Pe plan extern moneda unica europeana s-a apreciat vizibil fata de dolar in ultimele zile, ieri urcand la cea mai mare valoare din luna ianuarie 1999, respectiv de 1,14 dolari pentru un euro.
La Bucuresti euro a crescut din nou ajungan la 37.558 lei. De la inceputul anului euro s-a scumpit in lei cu 7,6%. Dolarul a scazut la 32.933 lei de la 33.037 lei marti. De un an de zile dolarul a ramas practic la acelasi nivel pe piata romaneasca. Pe piata valutara de la Bucuresti cererea si oferta de euro a fost destul dezechilibrata in ultima perioada, inregistrandu-se deficite zilnice de ordinul milioanelor de euro. La prima vedere BNR a fost prezenta foarte putin pe piata pentru a acoperi deficitul de valuta.
Isarescu a recunoscut ca in piata interbancara romaneasca exista un deficit semnificativ de valuta, fara a oferi amanunte referitoare la cauzele acestei situatii.
"Ca formula generala, si nu foarte explicit, se observa ca avem un cont de capital mai slab decat anul trecut", a spus guvernatorul BNR.
In opinia sefului bancii centrale, componenta psihologica rezultata in urma cresterii euro va avea un impact redus asupra inflatiei.
"Exista o miscare de turma explicabila pe pietele valutare si toata lumea cumpara euro. Un baiat destept s-ar orienta acum spre dolar. Oricum chiar daca nu vindem valuta nu inseamna ca nu intervenim pe piata. O putem face printr-o sterilizare mai agresiva si chiar fara ca bancile sa o simta", a spus Isarescu.
El a aratat ca evolutia monedei europene, pe un trend ascendent, va tempera apetitul excesiv pentru creditarea in valuta.
"Nu ne-am dorit acest lucru pentru ca sa se faca mai bine inteles mesajul Bancii Nationale de limitare a creditelor in valuta. Ma gandesc cat au pierdut cei care au luat credite in euro si mai ales cei care au achizitionat masini in leasing", a mai spus Isarescu.  razvan.voican.@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO