Prima pagina

Isarescu: Pe cuvant ca nu stiu pana unde va creste euro!

04.11.2005, 20:50 63

Banca centrala va continua sa intervina pe piata valutara pentru a se asigura ca fluctuatiile sa nu fie "exagerate", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu putem lasa cursul sa floteze total liber. Lasam o anumita flexibilitate, cu mici ticalosii o mai si incurajam, dar stim ca intr-o economie mica si deschisa cursul este foarte vizibil si are impact major asupra preturilor. O flotare totala nu o vedem realista", a spus Isarescu la Forumul bancar organizat de FinMedia, amintind insa ca unii membri ai Consiliului de Administratie al BNR sustin ideea unui curs complet liber.

Evident, guvernatorul nu a facut precizari privind ceea ce ar insemna in opinia BNR "fluctuatii exagerate", declarandu-se satisfacut de confuzia de pe piata privind amploarea interventiilor bancii centrale pe piata valutara si momentele in care acestea se produc.

"Fiecare sa inteleaga ce vrea", a afirmat seful BNR. Totusi, Mugur Isarescu a mentionat ca Romania ar putea repeta mai degraba experienta valutara a Cehiei, care a inregistrat intr-o perioada o apreciere a monedei nationale puternica, de 18%, urmata de o depreciere de 6%, si nu pe cea a Poloniei, care a cunoscut fluctuatii de curs si de peste 20%.

"Ar fi bine ca noi sa nu avem fluctuatii ca in Polonia", a spus guvernatorul, aratand ca BNR va avea grija ca pe langa moderarea volatilitatii cursului, nici castigurile din operatiuni pe piata valutara sa nu se concentreze doar in anumite zone. Incepand din a doua jumatate a lunii octombrie, euro s-a instalat din ce in ce mai confortabil deasupra pragului de 3,6 lei, moneda nationala acumuland rapid o depreciere de circa 3% fata de moneda europeana. In mod firesc, aceasta intoarcere a cursului la nivelurile din luna mai, dupa o lunga perioada de scadere vizibila, starneste intrebari: este de durata, va ajunge euro din nou la 3,7-3,8 lei?

"Nici eu nu stiu. Pe cuvantul meu ca nu stiu pana unde va creste euro", raspunde guvernatorul BNR. Asa ca ramane drept ghid doar promisiunea ca banca centrala nu va permite "fluctuatii exagerate" si va interveni prin vanzari de valuta, desi experienta de la inceputul acestui an nu este prea incurajatoare.

Guvernatorul a anuntat ca BNR nu va mai atrage atat de multi lei din piata intrucat are costuri prea mari. El spune ca a venit timpul sa imparta costurile si cu altii.

Ieri BNR a luat in depozit la o luna trei miliarde de lei (820 mil. euro) la o dobanda de 7,5% pe an. BNR a luat numai 17% din oferta bancilor. Pentru ce a ramas BNR ofera numai 1% dobanda pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO